Заради срива на лирата: Хиляди туристи се втурнаха да пазаруват в Турция

Туристите в Турция се втурнаха да пазаруват, възползвайки се от резкия спад на турската лира, който изведнъж повиши покупателните им способности.

Пред луксозните магазини на Шанел и Луи Вюитон в истанбулския квартал Нишанташъ се извиха опашки от предимно арабски туристи, очакващи да се възползват от кризата с турската национална валута, която само в петък понижи стойността си с 18 процента и достигна исторически минимум от над седем турски лири за долар, съобщава Ройтерс, цитирана от БТА.

"Купуваме дрехи, грим, купуваме марки", каза Фатима Али от Кувейт, която посещава града с двете си дъщери.

"Цените са много ниски". Подобно на други туристи в същото положение тя носи със себе си о куфари, които да пълни.

Пред магазин за козметика, тя държи три. Лирата загуби над 40 на сто от стойността си спрямо долара досега тази година, преди всичко заради безпокойства за влиянието на Ердоган върху икономиката, призивите му за понижаване на лихвените проценти и влошаването на отношенията със САЩ.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган окачестви понижаването на стойността на турската лира като "заговор" срещу Турция, но заяви, че турският народ няма да се предаде. През последните дни той отправя всекидневни призиви към своите сънародници да обменят доларите и еврото, с които разполагат, за да подкрепят турската валута. Клиент от Египет пресмята, че е спестил около хиляда долара от покупките си в Истанбул в сравнение с парите, които би похарчил, ако бе купил същите подаръци и дрехи в своята страна.

"Надяваме се, заради Турция, че валутата ще се съвземе," казва Халид ал-Фахад от Кувейт. "В същото време се надяваме, заради клиентите, лирата да остане каквато е сега", добавя той.

Коментари

  1. 2018.08.14 | 14:48
    Да купуват и нашите туристи, че изкуствения натиск над валутата по политически причини не трае дълго.
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Балкани

още

Анкета

Как ще се развие конфликтът в Нагорни Карабах?

Как ще се развие конфликтът в Нагорни Карабах?

Избрано от Интернет