Младежи от Сърбия се явиха на кандидатстудентски изпит за български ВУЗ

  • 13 юли 2018 19:17

  • 3374
  • 0
Младежи от Сърбия се явиха на кандидатстудентски изпит за български ВУЗ
© Булфото (архив)

Над 50 младежи от Босилеград и от вътрешността на Сърбия, но само с доказан български произход, се явиха на кандидатстудентски изпит по предпочитана специалност за българско висше учебно заведение. Той беше проведен пред комисия от МОН, ДАБЧ и генералното консулство в Ниш, информира БНР.

От 49 абитуриенти над 40 са се явили на изпита, каза директорът на училището в Босилеград Владимир Григоров. Младежите имат самочувствие, че са добре подготвени, въпреки че обучението по български език в сръбските училища е свободноизбираем предмет. Те са убедени, че ще ги приемат. Григоров изтъкна, че има почти всички учебници за 9-и клас, но няма за 10-и 11-и и 12-и, които трябва да се преведат от учебниците на сръбски. Проблемът е, че предстои промяна на учебниците в Сърбия за тези класове.

Резултатите от кандидатстудентските изпити ще са ясни до края на месеца. От други години обаче е известно, че обикновено учениците изкарват отлични оценки. Следват мъчителните процедури по уреждане на виза и търсене на общежитие. В последно време студентите се записват предимно в Благоевград и в София. Те обаче рядко се връщат по родните си места. Остават в България или вземат диплома и поемат към Западна Европа

Последвайте канала на

Владимир Василев
3374 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини