Кандидат-студентски изпит за обучение във висшите училища на България се проведе в Тараклия

  • 29 юни 2018 18:53

  • 896
  • 0
Кандидат-студентски изпит за обучение във висшите училища на България се проведе в Тараклия
© novini.bg

Кандидат-студентски изпит за обучение във висшите училища на България се проведе в Тараклия на 29 юни. Изпитът бе организиран от посолството на България в Молдова и районното управление на образованието в Тараклия.

Бъдещите студенти в продължение на два часа трябваше да отговорят на 40 въпроса, от които 25 по български език и литература, а останалите - по историята на България.

Председател на четиричленната изпитна комисия бе Венко Божанов, главен експерт в дирекция "Висше образование" в Министерството на образованието в София, а от българското посолство в Молдова дойде да подкрепи учениците съветникът по култура и образование на посолството Георги Йовков.

Тази година Министерството на образованието на Република България отпусна за 2018-2019 учебна година 160 места за ученици с български произход в Република Молдова. Миналата година местата са били 100. Заявления в приемната комисия в Тараклия са подали 95 абитуриенти от Южна Молдова. По думите на методиста по български език и литература Мария Делибалтова, командирована от България за управлението на образованието в Тараклия, най-предпочитаните специалности, които избират кандидат-студентите, са туризъм, хотелиерство, ресторантьорство, дентална медицина и фармация.

Резултатите от теста ще станат известни между 10 и 15 август, приетите студенти ще получават българска държавна стипендия в сумата от 100 евро.

Същият изпит се проведе и в молдовската столица Кишинев, където заявления са подали 12 дванайсет кандидат-студенти

Последвайте канала на

БТА
896 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини