Турция: Заплашва ни бежанска вълна от Афганистан

  • 04 април 2018 08:48

  • 1867
  • 4
Турция: Заплашва ни бежанска вълна от Афганистан
© gettyimages (архив)

Турската дирекция по сигурността алармира за прииждането на големи имигрантски групи от Афганистан на турска територия. По данни на имиграционните служби дневно по около 500 бежанци влизали през турската граница, въпреки засилените мерки, предаде БТА.

Само за 3 месеца в Турция са пристигнали около 20 хиляди души от Афганистан. За периода 26 март - 1 април са били над 3 хиляди. Във връзка със ситуацията в Ерзурум е обособена Дирекция за борба срещу нелегалната имиграция. По данни на турските служби по сигурността афганистанците влизали с други големи имигрантски групи. Афганистанците пристигали в Турция от Иран,а след това, пресичайки пеш пограничните източни области Ван, Ъгдър, Агръ и Хаккяри, пристигали в Ерзурум. Там каналджиите им осигурявали транспорт срещу сумата 500 долара на човек, за да ги прекара до Истанбул или западните граници с България и Турция, откъдето да продължат към Европа. Една част от мигрантите от Афганистан, сред които имало жени и деца, оставали в Истанбул, препитавали се от кражби, проституция, работели нелегално по строежите и др.

Според информацията на службите по сигурността афганистанците обитавали основно квартири в квартала Каджамустафа в Истанбул, наричани "Safe house", срещу 1200 турски лири (около 240 евро) на месец. Средно около 30 имигранти обитавали такава една къща, всеки заплащал по 80 турски лири (приблизително 16 евро). Онези, които успявали да спестят пари, предприемали бягство към България или Гърция, с надеждата да стигнат в Европа.

Условията за заселване и оцеляване в Турция на имигрантите от Афганистан са изключително трудни, за разлика от сирийските имигранти, отбелязват експерти, понеже са оставени извън законовите мерки, които са предприети за сирийците от турската страна.

Терорът на талибаните на първо място се посочва като причина за имиграционните вълни от Афганистан. На второ място се изтъкват икономическите причини. Анализирайки рисковите фактори експертите прогнозират нарастване на миграционния поток от Афганистан, а също от Пакистан и от Ирак.

През първите три месеца на тази година турските власти са заловили 17 847 бежанци от Афганистан. Броят на заловените сирийски бежанци е 9 426 и 5 311 от Пакистан.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1867 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
дуци

2018.04.15 | 23:27

4
ТЪКМО ЩЕ ТЕСТВАТ НАШАТА ОГРАДА ПО" ВЕЛИКА " ОТ КИТАЙСКАТА СТЕНА
елате хиляди младежи

2018.04.10 | 12:34

3
ще се влеят в редиците на БСП другарите ги чакат да си увеличат електората

2018.04.08 | 09:01

2
да идват

2018.04.06 | 22:46

1
Da, da na kogo gi razpravat tezi prikazki. Germankata veche se e ugovorila za vtorata goljama partida migranti. Turcia uzh nemozela da gi spre.

Добави коментар

Водещи новини