Турция отхвърля примирието на ООН за Сирия

  • 27 февруари 2018 06:28

  • 7232
  • 2
Турция отхвърля примирието на ООН за Сирия
© Gettyimages

Искането на Съвета за сигурност на ООН за 30-дневно примирие в Сирия не се отнася за турската военна операция "Маслинова клонка" срещу кюрдския анклав в Африн, заяви турският вицепремиер Бекир Боздаг, цитиран от агенциите.

"Някои региони като Източната Гута са част от решението на ООН за прекратяване на огъня в Сирия, но Африн не е един от тях. Решението няма да окаже влияние върху нашата операция в района", каза Боздаг. Той уточни, че Анкара дори смята да разгърне специални полицейски сили като част от "новата битка" в петседмичната си кампания срещу кюрдските милиции.

Агенция "Доган" съобщи, че жандармерия и специални части на полицията влизат в Африн с цел да вземат участие в градски боеве и да обезопасяват населени места, вече превзети от турските сили. Повечето от по-големите градове в региона на Африн, включително самият град Африн, остават под контрола на кюрдските сили.

Френският президент Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на заяви в телефонен разговор с турския си колега Реджеп ЕрдоганРеджеп ЕрдоганРеджеп Тайип Ердоган - турски политик и премиер. Роден на 26  февруари 1954 г. в Истанбул. Завършва, че предложеното от ООН прекратяване на огъня в Сирия трябва да бъде приложено в цялата страна, включително и в района Африн, съобщиха от френското президентство.

По заповед на руския президент Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 от днес в сила трябва да започнат "хуманитарни паузи" във въздушните удари по контролирания от джихадисти сирийски анклав Източна Гута, за да се избягват жертвите сред цивилното население, съобщи руският министър на отбраната Сергей Шойгу. Руският външен министър Сергей Лавров заяви вчера на пресконференция, че съобщенията за предполагаема химическа атака срещу сирийските бунтовници в Източна Гута са "фалшиви новини". "Вече има фалшиви истории в медиите, че в неделя е бил използван хлор в Източна Гута, цитирайки анонимни хора, живеещи в САЩ", каза Лавров.

Дете почина и най-малко 13 души изпитаха затруднения в дишането в село в региона след подозираната химическа атака в неделя, съобщиха Сирийският център за правата на човека и лекар, който лекувал засегнатите.

При нови удари вчера са загинали най-малко 10 цивилни граждани в Източна Гута, която се намира на изток от Дамаск.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
7232 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2018.03.22 | 21:35

2
Поредното доказателство, че турците са изроди.

2018.03.05 | 13:55

1
hey novini vishte kakvi mrasotii se pishat tuka dolni izrodi takiva. e togava shte trqbva da dadete shans i za otgovor. tova koeto go pravite da vi go turq v gaza smotan redaktore

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини