Турция даде зелена светлина на "Южен поток"

  • 29 декември 2011 13:57

  • 3827
  • 0
Турция даде зелена светлина на "Южен поток"
©

Турция даде разрешение тръбата за газопровода "Южен поток", който ще пренася руски газ за Европа да минава през икономическата й зона в Черно море, предаде БНР. Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 специално благодари на Анкара за жестa.

Предвижда се частта, която ще преминава през турска територия, да влезе в действие през 2015 г. Трасето ще бъде с дължина 900 км. и ще пренася по 63 млрд. куб. м. газ годишно от Каспийския басейн през Турция и България.

В рамките на постигнатата договореност се удължи и срокът на подписаното преди това споразумение за трансфер на природен газ от Русия за Турция до 2025 година.

Турция дълго отказваше да даде разрешение за "Южен поток" заради проблеми в преговорите с "Газпром", от която Анкара искаше да купува по-евтин газ.

Много специалисти оценяват споразумението за "Южен поток" като сериозен конкурент на проекта "Набуко", подкрепян от САЩ.

След като бъде завършен "Южен поток", а като се прибавят проектът "Северен поток" и другите планирани трасета, Русия фактически ще задоволява около 40 на сто от потребностите на газ в Европа. Това ще даде на Москва и възможност да предприема политически ходове, твърдят специалисти.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3827 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини