„Газпром” реши за маршрута на „Южен поток”

  • 14 декември 2011 08:45

  • 1164
  • 0
„Газпром” реши за маршрута на „Южен поток”
© Интернет

По информация на вестник “Московские новости”, считаният от ЕК за заплаха за плановете за намаляване на зависимостта от руските енергоресурси газопровод

„Южен поток” вече има маршрут. „Газпром” е решил основната тръба да стига не до Австрия, която активно лобира за „Набуко”, а до Северна Италия.

Източник съобщава пред изданието, че още през септември, след подписването в Сочи на споразумението между акционерите в строителството на морския участък от „Южен поток”, руският концерн определил маршрута на тръбопровода по територията на Европа. След излизането си от Черно море тръбата ще минава през България, Сърбия, унгария, Словения и до Северна Италия. Планира се газопроводът да има разклонения към Гърция, Хърватия и Република Сръбска (която е част от Бозна и Херцеговина).

Така „Газпром” се е отказал от варианта за транспортиране на огромни количества природен газ в австрийското хранилище Баумгартен, както и от идеята тръбата да минава през Гърция, адриатическо море до Южна Италия. Възможността за замяна на България, няколко години отчаяно бавила работата по „Южен поток”, с Румъния руската компания също е изключила. И в резултат е възнаградено решението на българското правителство да определи руския тръбопровод за обект с национално значение.

Последвайте канала на

1164 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини