Най-малко 20 жертви взеха наводненията в Сърбия и Босна

  • 17 май 2014 20:02

  • 4106
  • 0
Най-малко 20 жертви взеха наводненията в Сърбия и Босна
©

Най-малко 20 души са загинали при рекордно тежките наводнения в Сърбия и Босна, съобщиха властите на двете страни.

Най-критичната точка в Сърбия остава град Обреновац, където от придошлите води бяха извадени и първите тела, заяви директорът на Службата за извънредни ситуации Предраг Марич. "Започвам най-напред с Обреновац - най-критичната точка в Сърбия вече 48 часа, където хиляди хора са блокирани от водната стихия. До момента успяхме да евакуираме около четири хиляди души, започнахме да изваждаме и първите тела на загинали, но докато не се отдръпне водата, не можем да дадем данни за броя на жертвите", заяви той.

Според репортер на агенция Ройтерс в Обреновац нивото на водата е между два и три метра. Премиерът Александър ВучичАлександър ВучичАлександър Вучич – сръбски юрист и политик. Александър Вучич е роден на 5 март 1970 г. в Белград. заяви, че положението налага пълна евакуация на местните жители. Вучич потвърди, че има човешки жертви, но не съобщи подробности.
"Ситуацията е катастрофална и става все по-тежка. Очевидно се налага пълна евакуация. Шабац, Обреновац и Белград остават най-застрашени", каза той.

10 хиляди доброволци се отзоваха на призива на властите, за да спасят град Шабац от прииждащите води. Нивото на река Сава достигна историческия си максимум край Сремска Митровица, но дигите издържаха, предаде БНР.

В цяла Сърбия са евакуирани повече от 15 хиляди души. Четири области в централните и западните части на страната остават в критично положение заради наводненията, които отнеха живота на петима души през последните дни. Общо 95 хиляди домакинства в Сърбия са без ток, наводнението заплашва и най-голямата електроцентрала на страната "Никола Тесла". Премиерът Александър ВучичАлександър ВучичАлександър Вучич – сръбски юрист и политик. Александър Вучич е роден на 5 март 1970 г. в Белград. заяви, че властите правят всичко възможно да я защитят. "Да защитим ТЕНТ, това несъмнено е най-важният обект в цяла Сърбия. Свършихме си работата, която зависеше от нас, остава да се молим водата да не се надигне много", каза Вучич.

Метеоролозите казват, че това са най-големите наводнения от 120 години откакто се води статистика и прогнозират още валежи.
За 40 часа над Сърбия се изляха дъждове, които иначе падат за четири месеца.

В Босна броят на жертвите достигна 11 души, след като властите извадиха още шест тела на удавени в източния град Добой, а в Биелина бяха евакуирани около 10 хиляди души, след като река Сава преля. Жертва на стихията стана и един от спасителите.

България и редица други страни от Евросъюза, Русия и САЩ вече изпратиха помощ на Белград. Сръбските власти очакват спасители и оборудване от Германия.

В посолството на Сърбия у нас може да бъде получена информация за необходимото оборудване и средства за дейността на властите за закрила на застрашеното население, преодоляване на последиците от наводненията и доставянето на средства до обикновените хора.

Сръбските власти откриха две сметки за дарения в подкрепа на пострадалите от наводненията:
https://mfa.gov.rs/uplata_deviza.pdf

Последвайте канала на

Константин Тодоров
4106 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини