Турски министър: Евреите стоят зад протестите

  • 02 юли 2013 10:24

  • 1827
  • 1
Турски министър: Евреите стоят зад протестите
©

Еврейската диаспора стои зад безредиците в Турция, пише в. Хюриет.


Вицеприемерът Бешир Аталай на митинг в западната провинция Къръккале заяви: Чужди сили и еврейската диаспора разпалиха безредиците. Той не пропусна да обвини и чуждите медии в създаването на напрежение, като посочи и целта. "Тези сили, които искат да попречат да създадем Велика Турция, няма да успеят", посочи заместникът на премиера на югоизточната ни съседка Реджеп Тайип Ердоган. По-рано министър-председателят обвини банкерското лоби в за демонстрациите срещу неговото правителство.

В същото време вътрешният министър на стрната Муамер Гюлер се ядоса на журналист. При посещението си в провинция Мардин (Югоизточна Турция, в кюрдските райони до границата със Сирия). Той бе попитан защо деветимата ранени кюрди по време на селския бунт пред новостроящата се сграда на жандармерийския участък в околия Лидже са били простреляни в гръб, предаде телевизионният канал Ен Ти Ви.

 

Ръководителят на силовото ведомство обвини журналиста, че прави опит да се заяжда и да го провокира и започна надълго да обяснява как след събитията на място са изпратени двама граждански инспектори и двама инспектори от Главното командване на жандармерийските войски. Муаммер Гюлер обърна внимание, че разследването все още не е приключило, води се всеобхватно и задълбочено, за да може истината непременно ще стане известна. Министърът обеща също така „никой да не поставя чадър над събитията и замесените в тях”, а самото разследване да бъде „прозрачно”, посочва Ен Ти Ви.



По последни данни на вътрешното министерство в Анкара протестите са обхванали 79 от 81 града и в тях са взели участие над 2 млн. души. Демонстрациите започнаха на 31 май в Истанбул заради плановете на властта да се изгради мол в парка Гези.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1827 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Bozdugan

2013.08.05 | 16:45

1
Май и при комшиите се е завихрила една Волна Лумпениада

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини