Скандал разтърси коалиционното правителство на Сърбия

  • 04 февруари 2013 18:51

  • 643
  • 0
Скандал разтърси коалиционното правителство на Сърбия
©

Стабилността на сръбското коалиционно правителство е под въпрос, след като стана ясно, че премиерът Ивица Дачич се е срещал със заподозряния за наркотрафик Родолюб Радулович, който е приближен до наркобоса Дарко Шарич.

Новината за срещите бе разпространена от сръбски медии, които се позоваха на полицейски доклади. Според тях, докато е бил вътрешен министър през 2008 г., Дачич се е виждал няколко пъти с Радулович, който в телефонен разговор го е нарекъл "приятел". Сръбският премиер официално призна за срещите, но отбеляза, че по онова време не е знаел, че Радулович е заподозрян в престъпна дейност, пише "Капитал".

Висш представител на Социалистическата партия (СПС), на която Дачич е председател, заявява пред Reuters, че цялата кампания цели очернянето на премиера и е дело на коалиционния им партньор – националистическата Сръбска прогресивна партия (СПП), която преди бе ръководена от избрания междувременно за президент Томислав НиколичТомислав Николич Томислав Николич - сръбски политик и президент на страната Роден на 15 февруари 1952 в, а сега неин лидер е вицепремиерът и министър на отбраната Александър ВучичАлександър ВучичАлександър Вучич – сръбски юрист и политик. Александър Вучич е роден на 5 март 1970 г. в Белград.. В последно време все повече нарастват спекулациите, че СПП, която е най-голямата партия в парламента и се представя добре в социологическите проучвания, ще напусне правителството и ще опита да предизвика предсрочни избори.

"Трябва да действаме. Вучич и неговите съюзници искат да омаскарят нас и Дачич. И ние не можем да мълчим. Не и този път. Дали правителството ще падне, това го решават Вучич и Дачич", казва пред Reuters пожелал анонимност представител на СПС.

В същото време висш член на СПП коментира пред информационната агенция: "Ще се съберем, за да решим бъдещите си стъпки. Ясно е, че изборите ще бъдат в дневния ред. И все пак наша ключова цел е да си осигурим дата за преговори за приемане в ЕС, което очакваме да стане през март. После ще видим".

Вучич обаче разсея спекулациите за разпадане на коалицията, като каза, че неговата партия ще продължи да бъде част от правителството, тъй като "интересите на държавата и на народа са по-важни".

Скандалът със срещите на Дачич с наркотрафиканта избухна миналата седмица, когато сръбски медии писаха за съществуването на 130 диска със записи на полицейски наблюдения, които свързват служители от вътрешното министерство с Радулович, известен като Миша Банана или Миша Америка, и Шарич. И двамата са издирвани за участие в контрабандата на два тона кокаин от Южна Америка за Испания през 2009 г.

Последвайте канала на

643 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини