Китай няма да участва в мирната конференция за Украйна в Швейцария

  • 31 май 2024 15:58

  • 1479
  • 1
Китай няма да участва в мирната конференция за Украйна в Швейцария
© Getty images

Китай няма да участва в мирната конференция за Украйна в Швейцария следващия месец, защото тя не отговаря на неговите очаквания, а именно - Украйна и Русия да бъдат поканени на форума, заявиха от китайското външно министерство, цитирано от БТА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14156

Швейцария се стреми към широко участие на страни от различни части на света за срещата на върха в средата на юни, която Берн се надява да положи основите на мирен процес в Украйна.

Русия, която не беше поканена, определи разговорите като безсмислени без нейно участие.

"Договореностите за срещата все още далеч не отговарят на исканията на Китай и общите очаквания на международната общност, което затруднява Китай да вземе участие", заяви на брифинг говорителката на китайското външно министерство Мао Нин.

Зеленски: Отсъствие на Байдън от мирната конфрененция в Швейцария би било аплодисменти за Путин

"Китай винаги е настоявал, че провеждането на международна мирна конференция трябва да бъде подкрепено както от Русия, така и от Украйна, с равностойно участие на всички страни, и че всички мирни предложения трябва да бъдат обсъдени по справедлив и равноправен начин. В противен случай за нея (конференцията – бел. ред.) ще бъде трудно да играе съществена роля при възстановяването на мира", каза Мао.

Тази седмица Китай информира някои дипломати, че е отказал поканата, заявявайки, че неговите условия не са били изпълнени, заявиха по-рано пред Ройтерс четири източника.

"Много съжаляваме, че китайската страна не използва възможността да представи своята позиция на платформата на срещата на върха в Швейцария", заяви говорител на украинското посолство в Пекин в изявление за Ройтерс.

Вчера руският външен министър Сергей Лавров допусна, че Китай би могъл да организира мирна конференция, в която да участват и Русия, и Украйна.

Днес Кремъл заяви, че Москва е подкрепила отказа на Китай да участва в срещата на върха за мир в Украйна следващия месец в Швейцария, защото е безсмислено да се провежда такова събитие без участието на Русия, предаде Ройтерс.

Разговорите са свикани по инициатива на украинския президент Володимир Зеленски, който заяви, че руският президент Владимир Путин не трябва да присъства.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви пред репортери, че решението на Китай  показва, че Пекин е разбрал, че провеждането на подобно събитие без Русия би било безсмислено.

"От самото начало Китай говори за абсолютната безполезност на провеждането на такива формати без Русия",  каза Песков. "Търсенето на изход от ситуацията в Украйна без участието на Русия е абсолютно нелогично, безполезно и е загуба на време", допълни той.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1479 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Ха, ха, ха

2024.05.31 | 18:54

1
КАТИЛА, ИЗЯШ СИ ЛАЙН. АТА ОТ ЗЛОБА И ЯД ПСИХИЧНО БОЛЕН ИЗРОД

Добави коментар

Водещи новини