Вулканът Ибу в Индонезия изригна отново

  • 27 май 2024 11:26

  • 167
  • 1
Вулканът Ибу в Индонезия изригна отново
© pixabay

Вулканът Ибу на отдалечения индонезийски остров Халмахера изригна отново днес. Облакът пепел е достигнал височина от шест километра в небето, по информация на агенцията по вулканология в страната. Издадено е предупреждение с червен код за авиационните власти с местни полети, предават от Reuters.

Стълбът пепел се движи на запад, посочиха още от агенцията, като добавиха, че изригването е станало в 3 часа сутринта местно време. Те препоръчват радиус от седем километра да бъде евакуиран.

Заради изригване на вулкана Руанг по-рано агенцията повиши нивото на тревога до най-високото възможно.

Вулкан изригна в Индонезия

Припомняме още, поредицата от вулканични изригвания на Ибу този месец продължава. Местните власти забелязаха нарастване на вулканичната активност от април, което доведе до евакуации на хора от седем близки села.

Активността на Ибу не е единствената за Индонезия в последно време. Държавата се намира на тихоокеанския "Огнен пръстен" и има 127 активни вулкана.

Внезапни наводнения и поток от студена лава от планината Марапи, една от най-активните в провинция Западна Суматра, покриха няколко близки района след проливния дъжд на 11 май. Поне 62 души загинаха, докато 10 души все още са в неизвестност.

През последните седмици вулканът Руанг в Северен Сулавеси също изригна. Това до евакуацията на над 12 000 души на близкия остров.

Последвайте канала на

Калина Христова
167 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.05.27 | 11:43

1
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

Добави коментар

Водещи новини