Вулкан изригна в Индонезия

  • 17 април 2024 09:16

  • 379
  • 0
Вулкан изригна в Индонезия
© Getty Images

През нощта срещу 17 април вулкан изригна няколко пъти в най-отдалечения регион на Индонезия, което наложи евакуацията на стотици хора, след като изхвърли лава и стълб дим на повече от километър в небето.

Планината Руанг, стратовулкан в провинция Северно Сулавеси, изригна за първи път в 21:45 ч. на 16 април (13:45 GMT) и още два пъти в ранните часове на сряда, съобщиха вулканологичните и геологичните агенции на страната.

Няма данни за смъртни случаи или ранени, но повече от 800 души бяха евакуирани от две села на остров Руанг на близкия остров Тагуланданг, съобщи държавната информационна агенция Антара, цитирана от Дарик.

Индонезийски вулкан изхвърли пепел на 1,5 км височина, евакуират хора от района

Първото изригване е изхвърлило стълб от пепел на два километра в небето, а второто - на 2,5 километра, заяви в изявление ръководителят на геоложката агенция Мохамед Вафид.

Агенцията по вулканология съобщи, че вулканичната активност в Руанг се е увеличила след две земетресения през последните седмици.

След това нивото на тревога за вулкана, чийто връх е на 725 метра надморска височина, беше повишено от две на три, второто възможно най-високо ниво, преди изригването.

Властите също така наложиха четирикилометрова зона карантинна зона около кратера, който се намира на повече от 100 км северно от столицата на провинцията Манадо.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
379 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини