Западен Казахстан се подготвя за преливане на Урал, Об заплашва да прелее в Сибир

  • 18 април 2024 17:01

  • 548
  • 1
Западен Казахстан се подготвя за преливане на Урал, Об заплашва да прелее в Сибир
© Getty Images/Guliver

Райони в Казахстан по долното течение на река Урал се подготвят нивото на водата да достигне максимума днес, предаде Ройтерс.

Казахстан обяви общонационално бедствено положение, отклони финансиране за спасителни дейности, евакуира повече от 100 000 души и каза, че досега са били загубени 16 000 тона от производството на петрол.

На кадри от заснети от въздуха се вижда, че огромни райони са останали под вода и някои жилища са заляни до покривите.

Работници и доброволци в градовете Орал и Атърау строят диги и прегради, за да защитят жилищните, селскостопанските и индустриалните райони от наводняване.

Министерството на енергетиката каза, че около петролната рафинерия в Атърау, която е близо до реката, са били изградени стени с височина 2 до 2,5 метра, въпреки че властите не изключиха възможността работата ѝ да бъде прекъсната. Официални представители казаха, че в цялата страна са били създадени достатъчни запаси от гориво.

Нивото на река Урал се покачи до нови рекордни стойности, наредиха евакуация

Междувременно в Русия губернаторът на Тюменска област вчера заяви, че се очаква до 100 селища да бъдат наводнени през идните дни. Нивото на водата продължава да се покачва в река Тобол и в река Об съответно в Курганска и в Томска област, съобщиха днес местните власти.

В град Курган нивото на водата в река Тобол днес е достигнало 9,77 метра, каза местната администрация и призова жителите да се евакуират от заплашените от наводнение райони.

Агенция "Интерфакс" цитира губернатора на Томска област, според когото нивото на водата в река Об е превишило опасната граница в части от региона, но спада в притока ѝ река Том.

Бедствието се дължи на необичайно бързо топящ се обилен сняг на фона на силни валежи, посочва Ройтерс. Високопоставен съюзник на Путин заяви тази седмица, че регионалните власти не са се справили добре с прогнозирането и реакцията на извънредната ситуация, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
548 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.05.25 | 07:23

1
❤️ Г­­о­­­р­е­щ­­­и­­­ ­­­м­­о­­м­и­­­ч­­е­­т­­­а­ ­в­­­и­­ ­­о­­ч­­­а­к­­в­­­а­т ­­-­­­ X­­­1­­­8­­.­­­F­U­­N

Добави коментар

Водещи новини