Тайван се разтревожи от "огромните" военни бази на Пекин в Южнокитайско море

  • 20 март 2024 10:35

  • 346
  • 2
Тайван се разтревожи от "огромните" военни бази на Пекин в Южнокитайско море
© gettyimages

Китай е построил "огромни" военни бази на три острова, заобикалящи основното владение на Тайван в Южнокитайско море. За това алармира тайванският външен министър Джоузеф Ву, цитиран от "Ройтерс".

Той обаче подчерта, че Тайпе не иска да ескалира допълнително напрежението в стратегическия воден път.

Както Тайван, така и Китай имат териториални претенции спрямо по-голямата част от Южнокитайско море. Тайван обаче контролира само едно островче от оспорваните острови Спратли дълбоко в южната част на морето, наречено Иту Аба, което Тайпе нарича Тайпинг.

Някои законодатели както от управляващите, така и от основните опозиционни партии призоваха президента Цай Инуън да посети Иту Аба преди оттеглянето си от поста през май, за да утвърди суверенитета на Тайван и да види наскоро обновено пристанище, където могат да акостират по-големи кораби.

И двамата ѝ предшественици са посещавали острова, но по време на президентството си тя все още не го е направила.

Запитан относно призивите към Цай да посети Иту Аба, тайванският външен министър изтъкна, че несъмнено островът принадлежи на Тайван и правителството ще защити суверенитета си над него.

В последно време между Китай и Филипините се породи опасно напрежение в Южнокитайско море, но ситуацията около Иту Аба също е напрегната, посочи Ву.

"Китай вече е създал много на брой и огромни военни бази в Южнокитайско море на трите острова около Тайпинг - рифа Суби, рифа Огнен кръст и рифа Мишиф - и всички те са доста близо до нашия Тайпинг", отбеляза министърът.

"Докато спорът продължава да се задълбочава, ние в Тайван трябва да обмислим как да използваме мирни средства за разрешаване на проблема с Южнокитайско море и да не позволяваме на другите да мислят, че създаваме трудности".

Ако има възможност, Тайван ще използва "най-добрия начин", за да демонстрира своя суверенитет над Иту Аба, добави Ву.

Китай ще увеличи разходите си за отбрана с повече от 7 процента

Иту Аба има достатъчно дълга писта за кацане на военни полети за снабдяване от Тайван. Той обаче е слабо защитен в сравнение с близките острови, контролирани от Китай.

Китай извърши мащабно обновяване на своите острови в Южнокитайско море, като изгради големи обекти за военновъздушните сили и други военни съоръжения, което предизвика силна тревога във Вашингтон и в региона.

Пекин твърди, че има пълното право да надгражда и защитава това, което счита за своя територия.

Тайван контролира и островите Пратас в северната част на Южнокитайско море и както военновъздушните сили, така и флотът на Китай редовно извършват маневри в близост до тях, за да отстояват териториалните претенции на Пекин над Тайван, които правителството в Тайпе отхвърля.

Виетнам, Малайзия и Бруней претендират за други части от Южнокитайско море в спор както с Китай, така и с Тайван.

Последвайте канала на

Калина Христова
346 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.05.25 | 08:47

2
❤️ Г­­­о­­­р­е­щ­­­и­­ ­м­­­о­­­м­­­и­­ч­­­е­т­­­а­­ ­­в­­­и­­ ­о­­­ч­а­к­­в­а­­­т ­-­­ X­1­­8­­­.­­F­­­U­N

2024.03.20 | 10:56

1
Съпрyгата кyпи кaпcyли които подобpиxа ceкcа ни и пpомeниха живoта ни! Сeга съпpyгата ми е дoволнa и се чyвствaм като aлфa мъжки. Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим, eто тeзи кaпсyли:----> use.my/bioman

Добави коментар

Водещи новини