Горещини обхванаха Южен Виетнам

  • 28 февруари 2024 14:56

  • 303
  • 1
Горещини обхванаха Южен Виетнам
© Pixabay

Южен Виетнам, стратегически район за отглеждането на ориз, преживява "необичаен период" на високи температури няколко седмици преди очаквания пик на лятото, предаде Франс прес.

"Ранната, продължителна и широко разпространена гореща вълна, при която температурите достигат 37-38 градуса през февруари, е необичайна", каза Ле Динх Куйет, главен синоптик в Метеорологичната и хидрологична агенция на Южен Виетнам. Той прогнозира, че "горещините ще продължат и през следващите няколко месеца".

2024 година започва с нови климатични рекорди

От началото на февруари търговската столица Хошимин и делтата на р. Меконг страдат от горещата вълна, която пресушава каналите, които са жизненоважни за реколтата и транспорта на селскостопански стоки. "Обикновено регионът преживява пика на горещините от около 39 градуса през април или май, в разгара на тропическото лято", обяснява експертът. Според него феноменът Ел Ниньо и глобалното затопляне помагат за обяснението на тези температури.

В провинция Камау, в най-южната част на Виетнам, един фермер съобщава за "тежка суша", която напуква почвата. "Повечето от нас тук отглеждат ориз. Тази година имахме много добра реколта, но пресъхналите канали оказват голямо влияние върху транспортирането на реколтата ни", заяви той.

В района Тран Ван Тхой на Камау са пресъхнали над 80 канала според контролирания от държавата новинарски уебсайт Ве Ен Експрес.

Земеделските стопани разчитат на дъждовната вода, за да напояват нивите си. Когато резервите са недостатъчни, те трябва да изпомпват вода от реките, като рискуват да предизвикат свличане на земни маси. От началото на годината в района на Тран Ван Тхой са регистрирани около 340 свличания на земни маси, като щетите се оценяват на 13 милиарда виетнамски донга (500 000 евро), според местните власти, цитирани от същия сайт.

Миналия месец Световната метеорологична организация и Националната океанска и атмосферна администрация на САЩ предупредиха, че 2024 г. може и да счупи миналогодишния рекорд за най-гореща година на планетата. Според администрацията има вероятност 2024 г. да бъде по-топла от 2023 г., а вероятността тя да се нареди сред петте най-горещи години в историята е една към три.

Последвайте канала на

Нора Виткова
303 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.02.28 | 22:35

1
Жeна ми е pазвълнувана от този пpодyкт. Сега сексът е по-дълъг, epекциятa е по-силна, чувствитeлността към оpгазъм се е yвeличила и доpи пeниcът се е yвeличил. това е мeга готино нещо, което съветвам вcички да опитaт, пpочетох за това тук----> use.my/medinfo

Добави коментар

Водещи новини