Разходите за отглеждане на дете в Китай са едни от най-високите в света

  • 21 февруари 2024 16:17

  • 298
  • 1
Разходите за отглеждане на дете в Китай са едни от най-високите в света
© gettyimages

Китай е едно от най-скъпите места в света за отглеждане на дете съотнесено към БВП на глава от населението, съобщи китайският Институт за изследване на населението - базирана в Пекин неправителствена организация, цитиран от БТА.

Авторитетният китайски мозъчен тръст подробно описва разходите за отглеждане на дете като време и възможности за жените, които са избрали да имат деца в страната.

Разходите за отглеждане на дете до 18-годишна възраст са около 6,3 пъти спрямо БВП на глава от населението в Китай в сравнение с 2,08 пъти в Австралия, 2,24 пъти във Франция, 4,11 пъти в САЩ и 4,26 пъти в Япония, се казва в проучването.

Дефлацията в Китай поражда глобални рискове

Отглеждането на дете води също и до намаляване на часовете на платен труд на жените и тяхното ниво на заплащане, докато средствата за прехрана на мъжете остават до голяма степен непроменени.

Проучването беше направено, след като властите съобщиха, че населението на Китай е намаляло за втора поредна година през 2023 г., когато броят на новородените в страната е спаднал до около половината от новородените през 2016 година.

Все по-голям брой китайски жени предпочитат да не раждат поради високите разходи по грижи за децата, поради нежеланието им да се омъжват или поради нежеланието им да се отказват от кариерата си. Същевременно дискриминацията по пол в Китай продължава да е широко разпространена, отбелязва Ройтерс.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
298 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.02.21 | 17:44

1
Чували сте за подобрената формула на Виа`гра, която е 3 пъти по-ефективна и напълно безопасна на всяка възраст, както и лекува мъжки заболявания и подмладява. Аз лично го опитах и сега го препоръчвам на всички. Ето какво пишат за нея---> do.my/bluestone

Добави коментар

Водещи новини