Пекин иска "да засили обмена и сътрудничеството" с Лондон

  • 17 февруари 2024 12:34

  • 291
  • 6
Пекин иска "да засили обмена и сътрудничеството" с Лондон
© Pixabay

Китай и Великобритания трябва да "засилят обмена и сътрудничеството си", заяви китайският външен министър Ван И пред британския си колега Дейвид КамерънДейвид КамерънДейвид Камерън - политик и премиер на Великобритания от 2010 до 2016 г. Роден в Лондон на 9 октомври 1966 г. в кулоарите на Мюнхенската конференция по сигурността, съобщи днес информационна агенция Синхуа.

През последните месеци Пекин и Лондон имаха търкания във връзка с обвинения в нарушаване на човешките права и шпионаж. Миналия месец китайското външно министерство обяви, че е осъдило мъж с британска националност на затвор за шпионаж, а преди това протестираше срещу подкрепата на Великобритания за продемократичните активисти в Хонконг, припомня Франс прес.

Вчера Ван И заяви пред Камерън, че двете страни трябва "да засилят стратегическата комуникация помежду си и да играят роля за насърчване на сигурността и поддържане на мира", уточни Синхуа.

Светът е изправен пред предизвикателства като "завръщането на начина на мислене от времето на Студената война, засилващия се протекционизъм и забавящото се икономическо възстановяване", е казал китайският външен министър.

Пред тези предизвикателства двете страни трябва да "засилят обмена и сътрудничеството и да върнат двустранните отношения към пътя на здравословно и стабилно развитие", е подчертал също Ван И, пише БТА.

Външните министри на САЩ и Китай се срещнаха в Мюнхен

Вчера Ван се срещна и с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън, с когото е имал "искрен, съдържателен и конструктивен разговор", както го определи китайското външно ведомство.

Днес се очаква китайският външен министър да произнесе реч на Мюнхенската конференция по сигурността, която всяка година събира висши дипломати и военни представители от множество страни и се смята за барометър за трансатлантическите отношения, отбелязва АФП.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
291 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Баба Ванга

2024.02.19 | 07:54

6
ИБАНИЯ ШИЗОФРЕНИК МИРОСЛАВ БЛАЖЕВ-АТИЛКАТА .., КЕ ПУКНЕ в ЛОВЕШКИЯ ЗАТВОР....С РАЗПРАН Г Ъ З ...от ЦИГАНИ 76 НАБОР..

2024.02.19 | 07:14

5
В момента във фашистка България, окупирана от САЩ и превърната в долнопробна американска колония-протекторат, от всички медии се лее фашистка пропаганда на огромната лъжа. Тип гьобелсова пропаганда - една лъжа повторена сто пъти става истина. Фашистката Сглобка начело с алхимика-сапунджия ни убеждава колко много сме били забогатели и как всичко в колониална България било поевтинявало u било супер-дупер евтино, макар всички ние ежедневно да виждаме каква е истинската скъпотия. Истината обаче е една - скъпотията в България е чудовищна. При средно 5 пъти по-ниски заплати от средните за Европа, цените на всички стоки и най-вече цените на храните в България са средно 5 пъти по-високи. В Германия например минималната заплата е 1900 евро, а в България е едва 450 евро(933 лева). Всъщност това което виждаме днес в България е една жестока спекула на цените. Истински грабеж. Спекула умишлено подържана и поощрявана от фашистката Сглобка .

2024.02.17 | 17:38

4
Чували сте за подобрената формула на Виагра, която е 3 пъти по-ефективна и напълно безопасна на всяка възраст, както и лекува мъжки заболявания и подмладява. Аз лично го опитах и сега го препоръчвам на всички. Ето какво пишат за нея---> do.my/bluestone

2024.02.17 | 13:47

3
Чували сте за подобрената формула на Виагра, която е 3 пъти по-ефективна и напълно безопасна на всяка възраст, както и лекува мъжки заболявания и подмладява. Аз лично го опитах и сега го препоръчвам на всички. Ето какво пишат за нея---> do.my/bluestone

2024.02.17 | 13:05

2
първата стъпка е да турите на п.уткин едно малко жълто х.уйче в л.айнената му з.у.рла!
ТЪРГОВИЯТА С ОПИУМ

2024.02.17 | 13:04

1
ОТНОВО :)

Добави коментар

Водещи новини