Външните министри на САЩ и Китай се срещнаха в Мюнхен

  • 17 февруари 2024 06:57

  • 389
  • 2
Външните министри на САЩ и Китай се срещнаха в Мюнхен
© Gettyimages

Топдипломатите на САЩ и Китай проведоха "откровена и конструктивна" дискусия по въпроси, които затрудняват обтегнатите им отношения заради Тайван, ситуацията в Южнокитайско море, войната на Русия срещу Украйна и синтетичните опиоиди, съобщи Държавният департамент, цитиран от Асошиейтед прес.

Срещата между държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен и китайския външен министър Ван И в кулоарите на Мюнхенската конференция по сигурността бе контактът на най-високо равнище между двете страни, откакто президентът на САЩ Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в и китайският президент Си Цзинпин проведоха разговори в края на миналата година в Калифорния. 

Говорителят на Държавния департамент Матю Милър заяви, че Блинкен е подчертал значението на запазването на мира в Тайванския проток, както и разширяването на започващите усилия за борба с наркотиците. Блинкен също така изрази опасения зяаради подкрепата на Китай за руската отбранителна индиустрия, което според Вашингтон помага на военната кампания на Русия в Украйна, пише БТА.

Държавният секретар на САЩ Блинкен към премиера Денков и вицепремиера Габриел: България е изключителен партньор за САЩ

Китайското министерство на външните работи съобщи, че Ван е призовал САЩ да премахнат санкциите срещу китайски компании и физически лица.

Ван подчерта, че политиката на Вашингтон за "премахване на икономическите рискове" от Пекин "се е превърнала в "декитаизиране", "изграждане на висока ограда" и "откъсване от Китай". По думите му то ще навреди на самите САЩ.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
389 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.05.25 | 05:31

2
❤️ Г­о­р­­­е­­щ­и­­ ­­м­о­м­­­и­­ч­­е­­­т­­а­­­ ­­в­и­ ­о­­­ч­а­­­к­в­­­а­­­т ­­­-­­­ X­­­1­­8­.­­F­U­­­N

2024.02.17 | 09:05

1
Чували сте за подобрената формула на Виагра, която е 3 пъти по-ефективна и напълно безопасна на всяка възраст, както и лекува мъжки заболявания и подмладява. Аз лично го опитах и сега го препоръчвам на всички. Ето какво пишат за нея---> do.my/bluestone

Добави коментар

Водещи новини