Бившият тайландски премиер Таксин Шинаватра е освободен предсрочно

  • 13 февруари 2024 10:26

  • 264
  • 1
Бившият тайландски премиер Таксин Шинаватра е освободен предсрочно
© Gettyimages

Бившият премиер на Тайланд Таксин Шинаватра, който миналата година се завърна след повече от десетилетие в самоналожено изгнание, за да изтърпи присъда за престъпления, извършени по време на мандата му, беше освободен предсрочно и може да излезе на свобода този уикенд, съобщи днес министърът на правосъдието на страната, предаде Асошиейтед прес.

Предсрочното освобождаване на Таксин би било символ на помирение между неговата популистка политическа партия и консервативната власт в страната – съперничество, което определяше тайландската политика в продължение на близо 20 години и доведе до два военни преврата.

Министърът на правосъдието Тауи Содсонг заяви пред журналисти преди седмичното заседание на кабинета в Банкок, че Таксин отговаря на условията за предсрочно освобождаване, тъй като е в категорията затворници, които имат сериозни заболявания, инвалидност или са на възраст над 70 години. Таксин е на 74 години.

Тауи не потвърди датата, на която Таксин ще бъде освободен, но се очаква, че той може да бъде освободен още този уикенд.

В момента той е затворен в полицейска болница в Банкок, където излежава присъда за корупция и злоупотреба с власт по време на мандата си – присъди, които той обяви за политически мотивирани.

Опонентите му изтъкват, че изтърпяването на присъдата му в болница е специална привилегия, като предполагат, че това е част от политическа сделка между неговата партия и военните, пише БТА.

Магнат стана премиер на Тайланд

Таксин беше в изгнание от 2008 г., но през август миналата година доброволно се завърна в Тайланд и влезе в затвора, за да започне да излежава осемгодишна присъда. Той се завърна в родината си в същия ден, когато Срета Тависин от подкрепяната от Таксин партия "Пхеу Тай" си осигури поста министър-председател с подкрепата на свързани с военните партии.

Почти веднага Таксин беше преместен в болница поради влошено здравословно състояние и около седмица след това крал Маха Ваджиралонгкорн намали присъдата му на една година.

Таксин, милиардер в областта на телекомуникациите, който използва състоянието си, за да изгради популистка политическа партия, е министър-председател от 2001 г. до 2006 г., когато е свален от власт с военен преврат.

През 2008 г. той избяга от страната, за да избегне арест, но съюзниците му останаха основна сила в тайландската политика. Сестра му ръководи страната от 2011 г. до 2014 г., когато напуска поста си седмици преди нов преврат, който установява военно правителство, задържало се на власт до изборите миналата година.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
264 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.02.13 | 12:56

1
Хора, пробвахте ли новата виa`гpa?, просто е сyпер: в пъти по-ефeктивна, повече cпepма, по-ярки усещания, лекува болести и е бeзопаcна на всяка възpаст, това подобри се.кса ни и спаси брака ни. Отново се почyвствах мъж, прочетете сами на какво е cпоcобна-----> mub.me/bioex

Добави коментар

Водещи новини