Южна Корея наложи санкции на Пхенян

  • 01 декември 2023 20:20

  • 634
  • 6
Южна Корея наложи санкции на Пхенян
© Gettyimages (архив)

Южна Корея наложи нови санкции на съседна Северна Корея заради изстрелването миналата седмица на първия ѝ военен сателит за наблюдение, предаде БТА, цитирайки ДПА.

В петък министерството на външните работи в Сеул посочи 11 севернокорейски граждани, които са включени в черния списък. За петима от тях, включително служители на аерокосмическата агенция на Пхенян, се твърди, че са свързани с програмите на страната за разработване на сателити и оръжия.

Поради това неоторизираните финансови транзакции на южнокорейци с някое от тези лица са забранени под заплаха от съдебно преследване.

Министерството обвинява още шестима севернокорейци, че са замесени в разработването и изпълнението на програмата за балистични ракети. В зависимост от конструкцията си тези ракети могат да бъдат оборудвани и с ядрена бойна глава, припомня ДПА. 

Ким Чен-ун е разгледал снимки на Белия дом и Пентагона, направени от севернокорейски шпионски сателит

Според министерството Сеул е предприел действията в тясна координация със САЩ, Япония и Австралия. Тези държави също приеха свои собствени санкции срещу лица и организации, действащи от името на Северна Корея.

Четирите държави обвиняват Пхенян, че при изстрелването на спътника на 21 ноември е използвал технологии, пряко свързани с програмата му за междуконтинентални балистични ракети. Резолюциите на ООН забраняват на Северна Корея да изстрелва или дори да тества балистични ракети.

През последните месеци напрежението на Корейския полуостров отново значително нарасна. 

Северна Корея заяви, че с изстрелването на шпионския спътник упражнява правото си на самозащита. Целта е да може да наблюдава по-добре Южна Корея и САЩ, които смята за враждебни държави.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
634 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Емѝ...баба гицка вкарвам си го в анала- МИРОСЛАВ Б

2024.01.18 | 17:59

6
ПОБЪРКАНИЯ ОЛИГОФРЕН АТИЛКАТА СЕРЕ ПО ЦЯЛ ДЕН В СКАПАНИЯ САЙТ....ЗАЩО ЛИ ???
Бояджията

2023.12.02 | 10:59

5
Хаха

2023.12.01 | 22:07

3
Браво Корея! Скоро другарят Ким ще обедини разделеното от САЩ.
Браво!

2023.12.01 | 23:02

4
Едно от любимите ястия е трева и детелини със сол. Наздраве другари!

2023.12.01 | 21:27

2
Отслабнете без диета и спорт? истински е и не е скъп, подходящ за всички (жени и мъже), безопасен на всяка възраст, ще видите резултата само след няколко дни. Това е най-продаваното лекарство за отслабване в света, вече и в България----->> mub.me/keto
cska

2023.12.01 | 20:37

1
xa xa че то всички им налагат и те продължават да си изтрелват ракети спътници и др отбранителни и нападателни воени продукти

Добави коментар

Водещи новини