СЗО изрази притеснение от нарастването на броя на респираторните заболявания в Китай

  • 23 ноември 2023 14:02

  • 526
  • 0
СЗО изрази притеснение от нарастването на броя на респираторните заболявания в Китай
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Световната здравна организация изрази вчера загриженост от увеличаването на респираторните заболявания в Китай и призова населението да "вземе мерки", за да се предпазва, предадоха Франс прес и Ройтерс.

"СЗО изпрати до Китай официално искане за подробна информация относно увеличаването на респираторните заболявания и епидемиите от пневмония, регистрирани при деца", се казва в изявлението, публикувано в "Екс". Организацията препоръчва да се следват "мерки за намаляване на риска от респираторни заболявания".

Мерките, които вече бяха наложени по време на пандемията от КОВИД-19, включват ваксиниране, дистанциране от болните, оставане вкъщи в случай на симптоми, изследвания и лечение, ако е необходимо, носене на маска при необходимост, добро проветряване на помещенията и миене на ръцете.

След като китайските власти и медии съобщиха за увеличаване на броя на респираторните заболявания, включително огнища на недиагностицирана пневмония при деца в Северен Китай, вчера СЗО поиска "допълнителна епидемиологична и клинична информация, както и лабораторни резултати за тези съобщени огнища при деца, чрез механизма на Международните здравни правила".

Освен това организацията е поискала допълнителна информация за последните тенденции в разпространението на известни патогени като грип, КОВИД-19, респираторният синцитиален вирус (който засяга предимно бебетата) и микоплазмената пневмония, се добавя в изявлението.

Нова респираторна болест плъзна в Китай

СЗО поддържа контакти с лекари и учени чрез съществуващите ни партньорства и технически мрежи в Китай. Агенцията на ООН заяви, че китайските власти обясняват това увеличение на респираторните заболявания с отмяната на ограниченията, свързани с КОВИД-19, и с разпространението на известни патогени.

На 13 ноември СЗО заяви пред медиите, че китайските власти са подчертали необходимостта от подобряване на наблюдението на заболяванията в здравните заведения и в общността, както и от укрепване на капацитета на здравната система за управление на пациентите. СЗО не даде информация за отговора на Китай на искането за информация. 

Китайският клон на СЗО заяви, че искането на информация при нарастване на броя на респираторните заболявания в страни членки на организацията е рутинно.    

През последните дни медиите в градове като Сиан, в северозападната част на страната, публикуваха видеоклипове на болници, препълнени с родители и деца, които очакват прегледи. Някои потребители на социални медии публикуваха снимки на деца, които си пишат домашните в болница, докато са поставени на венозни системи, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
526 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини