100 години от рождението на най-вярното куче на света - Хачико

  • 10 ноември 2023 16:44

  • 1687
  • 2
100 години от рождението на най-вярното куче на света - Хачико
© Twitter/X
Слушай новината Слушай новината

На 10 ноември е родено най-вярното куче на света, прекрасната акита ину, която се превръща в символ на истинското приятелство, вярност и привързаност - Хачико.

Хачико е роден през 1923 година в  японската префектура Акита.

Фермер решава да подари малкото куче на професор Хидесабуро Уено, работещ в Университета в Токио. Професорът му дава името Хачико, което после ще се превърне в нарицателно за верността на домашния любимец към стопанина.

Всеки ден професор Уено пътува с влака до работата си и всеки ден акитата го изпраща сутрин, а вечер го посреща на гарата точно в 17 ч.

На 21 май 1925 г. Хидесабуро Уено получава инфаркт и умира. По това време Хачико е все още мъничък, едва на 18 месеца. На този ден той дълго чака стопанина си, който никога не завръща от последното си пътуване с влака.

Въпреки това Хачико продължава да го чака всеки ден и всеки ден пристига в 17 ч. на гарата с надеждата стопанина му да се появи.

Макар че много роднини и познати на професора се опитват да вземат кучето при себе си, то неизменно се завръща на гарата, за да посрещне професора. Местните търговци и работниците започват да го хранят, възхищавайки се на неговата преданост и постоянство. Това продължава години наред.

Хачико става известен в цяла Япония след 1932 г., когато е публикувана статията „Предано старо куче очаква завръщането на стопанина си 9 г. след неговата смърт“. През 1934 г. е издигнат негов паметник.

Хачико продължава да идва на гарата в продължение на 9 г. до смърт на 8 март 1935 г. В деня на неговата смърт е обявен ден на траур. Той е погребан е до покойния си господар в Аояма, Минато, Токио.

Токио ще отпразнува 100-годишнината на Хачико

През 1987 година по мотиви от тази история е направен филма „Hachiko Monogatari“ (Япония), а през 2009 „Хачико: история на едно куче“ (САЩ) с Ричърд Гиър в главната роля. Това не е първият филм за Хачико.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
1687 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2023.11.10 | 17:45

2
Мнозина страдат от диабет и дори не знаят, че са болни, но сега е напълно възможно да се предотврати диабет или да се излекува. Има уникално лекарство, което подхожда на всички и действа бързо, прочетете го сами------> min.lc/diabexin

2023.11.10 | 17:05

1
гнусните човеци не заслужават кучетата.

Добави коментар

Водещи новини