Чистка във военния елит в Китай?

  • 15 септември 2023 13:02

  • 1937
  • 0
Чистка във военния елит в Китай?
© Getty (архив)
Слушай новината Слушай новината

"Вероятно китайският президент Си Цзинпин е започнал чистка сред военния елит на страната", написа британският в. "Дейли мейл".

"Министърът на отбраната на азиатския гигант Ли Шанфу не се е появявал в публичното пространство дълго време. Последното споменаване на името му е датирано от 6 септември. Тогава пресцентърът на силовото ведомство съобщи, че неговият ръководител няма да може да вземе участие в насрочено за 7 и 8 септември посещение във Виетнам поради здравословни причини", добави медията.

По подобен начин преди известно време изчезнаха командващият ракетните сили генерал Ли Юйчао и неговият заместник – генерал Лю Гуанбин. Медиите в Пекин не споменаваха имената на двамата в продължение на няколко месеца. Едва в края на юли се появи официално съобщение, че генералите са освободени от длъжност и сменени.

Си Цзинпин назначи нов командир на китайския ядрен арсенал

Според източник на изданието, пожелал анонимност, вероятно на министъра и уволнените генерали ще бъдат обвинени в шпионска дейност и/или корупция. "Тези обвинения много често се използват за разправа с неудобни на властта в Пекин хора", каза събеседникът на медията.

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1937 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини