Армения заяви, че Азербайджан изпраща войски на границата

  • 07 септември 2023 12:54

  • 953
  • 4
Армения заяви, че Азербайджан изпраща войски на границата
©
Слушай новината Слушай новината

Армения заяви днес, че Азербайджан изпраща войски на границата, и предупреди, че това може да предизвика нови тежки сражения в региона, който от 30 години е зона на военен конфликт, предаде ДПА.

"През последните няколко дни Азербайджан разположи сили по линията на контакт с Нагорни Карабах и на границата с Армения", каза премиерът Никол Пашинян на правителствено заседание.

Армения обяви, че идната седмица ще проведе съвместни военни учения със САЩ

Антиарменската реторика продължава да се увеличава, като Азербайджан предявява за все повече арменски територии, заяви Пашинян. Той призова ООН и международната общност да предприемат бързи действия по въпроса.

Двете бивши съветски страни в Южен Кавказ са в конфликт от десетилетия заради Нагорни Карабах, който е част от международно признатата територия на Азербайджан, но е населен предимно с арменци, отбелязва ДПА.

В началото на 90-те години на миналия век, Нагорни Карабах се отдели с подкрепата на Армения от Азербайджан след кръвопролитен военен конфликт. През 2020 г. с помощта на Турция Азербайджан, който е силно въоръжен благодарение на приходите си от петрол, успя да си върне по-голямата част от областта при втора война.

След примирието, което бе сключено в крайна сметка, арменците трябваше да се разделят с повече от 70% от територията, която по-рано контролираха в Нагорни Карабах. Въпреки спирането на огъня изблиците на насилие продължават. Напрежението ескалира, като Азербайджан от месеци блокира Лачинския коридор, който е единственият начин за достъп на Армения до Нагорни Карабах.

Наблюдатели определят ситуацията в региона като катастрофална. В Нагорни Карабах има недостиг на храна и лекарства, а от вчера хлябът се раздава само срещу купони, отбелязва ДПА.

Последвайте канала на

Нора Виткова
953 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Z Z Z Z Z

2023.09.07 | 13:31

4
Подкрепа за Азерите. Армения трябва да получи урок, че даже учения с терористите от НАТО ще се наказват строго и веднага.
Хан Крум

2023.09.07 | 13:17

3
ма нали Рашка Говняшка ви пазеше бе арменци? Кво стана сега? Не може да ви опази. Крайно време е да ги наритате и да си дойдете в НАТО.

2023.09.07 | 13:01

2
Да ви помага САЩ нали провеждате военни учения с тях.

2023.09.07 | 13:01

1
Ай ся да видим дали Краварите ще ви помогнат като много знаете.

Добави коментар

Водещи новини