Ирански съд наложи присъди на две журналистки

  • 03 септември 2023 10:56

  • 834
  • 0
Ирански съд наложи присъди на две журналистки
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Съд в Техеран е наложил присъди от три години затвор, част от които условни, на две журналистки, обвинени в "заговор" и "наговоряне", съобщи Франс прес, като цитира местни медии.

Елназ Мохамади от в. "Хам Михан" и Неджин Багери от в. "Хафт и Собх" ще трябва да излежат ефективно 1/40 от присъдата си, или малко по-малко от месец, съобщи адвокатът им Амир Раисиан. "Изпълнението на останалата част от присъдата ще бъде отложено за срок от пет години", добави той. През този период те ще трябва да посещават курсове по "професионална етика" и няма да имат право да напускат Иран.

През февруари Елназ Мохамади беше задържана за една седмица по неуточнени причини. Тя е сестра на Елахе Мохамади, друга журналистка, работеща за същия вестник, която е задържана от септември миналата година, за отразяване на погребението на Махса Амини, чиято смърт след задържане за предполагаемо нарушаване на правилата за обличане на жените, предизвика протести в цялата страна.

Автобус се обърна в Ирак. Загинаха шиитски поклонници, пътували за град Кербала

Стотици хора, включително десетки служители на силите за сигурност, бяха убити по време на тези протести. Хиляди участници в тях бяха арестувани и обвинени от властите в участие в "бунтове", подстрекавани от Израел и Запада. Местни медии наскоро съобщиха, че повече от 90 журналисти са били арестувани или разпитани след протестните прояви.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
834 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини