В Ирак обесиха трима за атентат от 2016, убил около 300 души

  • 29 август 2023 11:26

  • 805
  • 0
В Ирак обесиха трима за атентат от 2016, убил около 300 души
©
Слушай новината Слушай новината

В Ирак бяха обесени трима души, осъдени за участие в атентат в Багдад, който уби повече от 300 души и рани стотици през 2016 г, съобщава БиБиСи.

Екзекуциите са били извършени в неделя или понеделник, съобщи кабинетът на премиера Мохамед Шиа ал Судани. Оттам не назоваваха имената на екзекутираните. Правителствен източник каза на агенция АФП, че Газван ал Заубаи, който е бил арестуван за атаката, е сред обесените. Той беше заловен и върнат в Ирак през 2021 г.

Премиерът информира семействата на жертвите, че "правомерното наказание на смъртна присъда" е изпълнено срещу "трима ключови престъпници, признати за виновни за участието им в терористичния атентат."

Въпросното нападение е станало през 2016 по време на свещения за исляма месец Рамадан. То е най-смъртоносният единичен атентат в Ирак от началото на инвазията на САЩ през 2003 г. Групировката "Ислямска държава" призна, че е извършила атаката.

Турски войник е бил убит днес в Северен Ирак

На 3 юли 2016 г. превозно средство, пълно с експлозиви, беше взривено до оживен търговски център в Карада, район на иракската столица населен предимно с шиитски мюсюлмани. Вътрешният министър Мохамед Габан подаде оставка след взрива. Тогавашният министър-председател Мустафа ал-Кадхими обвини Заубаи, че е "основният виновник" зад тази атака.

Въпреки че групировката е изгубила доста от влиянието си се смята, че хиляди бойци остават активни и в двете страни.

През март ООН изчисли, че тя все още има между 5000 и 7000 членове и поддръжници в Ирак и съседна Сирия, като приблизително половината от тях са бойци.

Последвайте канала на

Калина Христова
805 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини