Моди: Партньорството между Франция и Индия е жизненоважно за мира в Индийско-тихоокеанския регион

  • 13 юли 2023 08:33

  • 259
  • 0
Моди: Партньорството между Франция и Индия е жизненоважно за мира в Индийско-тихоокеанския регион
© GettyImiges
Слушай новината Слушай новината

Партньорството между Индия и Франция е жизненоважно за мира в Индийско-тихоокеанския регион, заяви индийският премиер Нарендра Моди преди визитата си в Париж по случай националния празник на Франция 14 юли, предаде Франс прес.

"Нашето партньорство е жизненоважно за мира и стабилността в Индийско-тихоокеанския регион, който искаме да бъде свободен, отворен за всички, сигурен и стабилен", каза Моди, като подчерта, че Франция е един от основните партньори на Индия на световната сцена.

Индийският премиер се очаква да пристигне в Париж днес по обяд. Двудневното му посещение е по покана на френския президент Еманюел Макрон. Той ще бъде почетен гост на тържествата по случай 14 юли и на специална вечеря утре вечер в Лувъра, на която са поканени над 200 гости, предаде БТА.

Най-малко 96 са жертвите на горещините в Индия

Между двете ядрени сили има стратегическо партньорство вече над 25 години, като по думите на Моди Франция е "първата западна страна, с която подписахме" споразумение за такова партньорство.

"Отношенията ни с Франция са отношения на доверие", подчерта Моди, като обърна внимание на това, че и двете страни са дълбоко привързани към международното право и че искат светът да е многополюсен.

"Мисля си, че визията на президента Макрон съвпада с нашата и че по естествен път сме съвместими за сътрудничество", каза индийския лидер.

Възможно е по време на посещението на Моди във Франция да бъде обявено сключването на нови споразумения, най-вече в сферата на отбраната, отбелязва Франс прес.

Последвайте канала на

Калина Христова
259 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини