"Газпром" очаква скоро да достигне максималните договорени газови доставки за Китай

  • 29 март 2023 15:45

  • 231
  • 0
"Газпром" очаква скоро да достигне максималните договорени газови доставки за Китай
©
Слушай новината Слушай новината

"Газпром" увеличава доставките на природен газ за Китай и очаква скоро те да достигнат максималното договорено равнище, което е планирано да бъде осигурено чрез газопровода "Силата на Сибир". Това заяви в Китай председателят на съвета на директорите на руската държавна компания Виктор Зубков по време на Азиатския форум в Боао (BAF), предаде Асошиейтед прес, цитирани от БТА.

"Русия увеличава газовите си доставки за Китай", обяви Зубков.

"Доставките на синьо гориво по газопровода "Силата на Сибир" скоро ще достигнат договореното равнище от 38 милиарда куб. метра на година", отбеляза той.

Шефът на "Газпром" добави, че руската компания преговаря с държавната Китайска национална петролна корпорация (CNPC) за реализацията на проект за изграждане на нов газопровод с капацитет от 50 милиарда куб. метра синьо гориво, който ще преминава от Русия до Китай през територията на Монголия. 

Ръководителят на "Газпром" пристигна в Техеран

Зубков подчерта значението на китайския пазар за износа на руски енергийни продукти в условията на западните санкции срещу Русия, които бяха наложени след началото на руската военна инвазия в Украйна. 

"Русия е готова за сътрудничество с други страни от Азия в сферата на доставките на чисти енергийни продукти, (които не замърсяват околната среда - бел. ред.)", допълни председателят на съвета на директорите на "Газпром".

Калина Христова
231 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини