Иран: Заплахата за блокиране на Ормузкия проток не е блъф

  • 15 юли 2012 19:27

  • 1172
  • 0
Иран: Заплахата за блокиране на Ормузкия проток не е блъф
©

Предупрежденията на Иран, че може да блокира стратегическия Ормузки проток, който е единственият изход от Персийския залив, не са блъф, заяви началникът на генералния щаб на иранските сили генерал Хасан Фирузабади, цитиран от ДПА.

Близо 20 процента от световния износ на петрол минава през Ормузкия проток и Иран предупреди, че може да отвърне на външно посегателство като го затвори.

"Западът може да си помисли, че просто блъфираме с блокирането на Ормузкия проток, но вече имаме добри планове как да го направим", заяви генерал Фирузабади, цитиран от иранската агенция Фарс.

Макар че блокирането на протока от Иран е теоретична възможност, този ход ще спре износа на петрол и от Иран - единствения източник на доходи за страната, и ще увеличи вероятността от военна конфронтация със САЩ.

"Нямаме предстоящи планове да блокираме Ормуз, но въоръжените сили са задължени да бъдат подготвени за всеки сценарий", каза генералът.

"Окончателното решение дали да блокираме Ормуз е в ръцете на върховния лидер (аятолах Али Хаменей) след като се консултира с Върховния съвет за национална сигурност", допълни Фирузабади.

Последвайте канала на

БТА
1172 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини