Тайван: Китай трябва да спре "дрънкането на оръжия"

  • 28 октомври 2022 11:30

  • 281
  • 1
Тайван: Китай трябва да спре "дрънкането на оръжия"
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Китай трябва да спре "дрънкането на оръжия" срещу Тайван и да поддържа мира и стабилността, заяви председателят на тайванския Съвет по континентални въпроси, цитиран от Ройтерс. Изказването му идва в момент, когато Пекин засилва политическия и военен натиск върху острова, към който винаги е предявявал претенции.

През август Китай засили военната си активност в близост до самоуправляващия се остров. Тогава бяха проведени военни учения около Тайван в отговор на посещението в Тайпе на председателката на Камарата на представители на американския Конгрес Нанси Пелоси.

"Пекин трябва да спре с дрънкането на оръжия, тъй като това само задълбочава противоречията между двете страни и засилва напрежението в региона", коментира председателят на Съвета Киу Тайсан на форум в Тайпе.

"Призоваваме континентален Китай да остави оръжието и да поддържа мира и стабилността. Ключът към мира е да се изостави нагласата за решаване на проблеми със сила", добави той, като заяви, че Пекин трябва да реши различията с Тайпе чрез "конструктивен диалог без предварителни условия".

Тайван: Украйна е пример за подражание

Председателят на Съвета изрази надежда, че Китай ще облекчи ограниченията за пътуване, свързани с пандемията, за да може двете страни да продължат "с полезния обмен, който създава условия за ползотворна комуникация".

Китай многократно отхвърля предложенията за равностойни разговори, основани на взаимно уважение, предлагани от тайванската президентка Цай Ингвен, която той продължава да смята за сепаратистка.

Според Пекин островът е нейна територия. По-рано този месец китайският лидер Си Цзинпин заяви по време на 20-тия конгрес на Китайската комунистическа партия, че китайският народ трябва да реши проблема с Тайван и че Китай никога няма да отхвърли употребата на сила като възможност.

Тайпе смята, че 23-милионното население може само да избере своето бъдеще и тъй като островът никога не е бил управляван от Китайската народна република, претенциите относно суверенитета му са неоснователни.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
281 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.10.28 | 17:27

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини