Талибаните ще плащат в рубли за вноса на петролни продукти, газ и пшеница от Русия

  • 28 септември 2022 15:10

  • 1484
  • 1
Талибаните ще плащат в рубли за вноса на петролни продукти, газ и пшеница от Русия
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Талибаните подписаха временно споразумение с Русия за ежегодни доставки на бензин, дизелово гориво и пшеница за Афганистан, съобщи ДПА, цитирана от БТА.

Ахундзада Абдул Салам Джавад, говорител на министерството на промишлеността и търговията, заяви пред ДПА, че споразумението включва годишно закупуване на 1 млн. тона бензин, 1 млн. тона дизелово гориво, половин милион тона газ за готвене и 2 млн. тона пшеница.

Говорителят заяви, че се очаква вносът да "започне скоро".

Талибаните твърдят, че ще плащат на Русия в рубли.

Изпълняващият длъжността министър на промишлеността и търговията на талибаните Нуруддин Азизи, който посети Русия миналия месец, заяви, че Москва е предложила на талибаните отстъпка от средните световни цени на стоките.

Москва все още не е коментирала споразумението. Ако то бъде потвърдено, това ще бъде първата голяма международна търговска сделка за талибаните след връщането им на власт миналата година.

Талибаните назначиха нов министър на образованието в Афганистан

Разкъсваната от войни държава с приблизително 40 млн. души население, която е изключително зависима от даренията на международната общност, страда от безпрецедентно нарастване на бедността.

Афганистан остава изолиран от Запада поради драконовската политика на талибаните спрямо жените, проблемите с правата на човека и отказа им да сформират представително правителство.

Афганистан е откъснат и от световната банкова система. 

Нито една държава, включително Русия, не е признала твърдолинейния режим. Въпреки това Русия е сред малкото държави, които са запазили посолството си в Кабул отворено.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1484 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.09.29 | 11:02

1
МРЕТЕ КРАВАРСКИ КУУУУУУУУРВИИИИИ

Добави коментар

Водещи новини