Япония се прощава с бившия премиер Шиндзо Абе

  • 27 септември 2022 09:37

  • 528
  • 1
Япония се прощава с бившия премиер Шиндзо Абе
© getty images
Слушай новината Слушай новината

В Токио днес се състоя държавната траурна церемония за бившия премиер Шиндзо Абе, който бе убит през юли, предаде Франс прес.

Преди началото на церемонията урната с праха на Абе бе отнесена със специален кортеж от дома му в токийския район Томигя до залата за бойни изкуства "Нипон Будокан", в която се проведе траурната церемония, съобщават японски медии. Урната беше внесена в залата от Акие Абе, вдовицата на Шиндзо Абе, която беше облечена в черно кимоно.

При влизане в залата тя бе посрещната от японския премиер Фумио Кишида. В този момент артилерийското подразделение на японските сили за самоотбрана произведе 19 изстрела с гаубица с 105-милиметров калибър.

Япония се готви за държавното погребение на Шиндзо Абе

На церемонията бе изпълнен държавният химн, след което бе запазена и минута мълчание. На големи екрани в залата след това бяха показани кадри от най-паметните мигове от политическата биография на Абе.

Около 4300 души, сред които 700 чуждестранни представители, присъстваха на държавното погребение на най-дълго управлявалия министър-председател в историята на страната. Церемонията не бе религиозна.

Мерките за сигурност в Токио днес бяха изключително строги. В японската столица бяха разположени до 20 хиляди полицаи, около 2500 от които бяха командировани от провинцията, посочва Ройтерс.

Причина за това бе, че на церемонията присъстваха много височайши чуждестранни гости. Сред тях бяха вицепрезидентката на САЩ Камала Харис, индийският премиер Нарендра Моди и президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах, изброява агенция Киодо.

Най-дълго управлявалият японски премиер беше прострелян в началото на юли по време на предизборна изява. Мотивът на убиеца на Абе - предполагаемите му връзки с Църквата на обединението (основана, от преподобния Муун), обвинявана в оказване на силен финансов натиск върху своите членове - опетниха още повече имиджа на бившия японски премиер в очите на неговите критици.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
528 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.09.27 | 09:49

1
МРЕТЕ КРАВАРСКИ КУУУУРВИИИИИ

Добави коментар

Водещи новини