Шефът на японската полиция подаде оставка, призна за пропуски в охраната на Шиндзо Абе

  • 25 август 2022 13:26

  • 309
  • 2
Шефът на японската полиция подаде оставка, призна за пропуски в охраната на Шиндзо Абе
© getty images
Слушай новината Слушай новината

Шефът на японската полиция Итару Накамура съобщи днес, че е подал оставка и призна, че е имало пропуски в охраната на бившия премиер Шиндзо Абе, убит на 8 юли по време на предизборен митинг, предаде Франс прес, цитиран от БТА.

"Решихме да реорганизираме нашия екип и да започнем на нова основа, що се отнася до нашите задачи по сигурността, затова предложих оставката си", заяви Накамура на пресконференция, на която бяха подробно представени заключенията от разследването за грешките, допуснати при охраната на бившия премиер. Накамура пое отговорност за тях. "След като проучихме най-внимателно инцидента, решихме да започнем от нулата и да преразгледаме нашата система за сигурност", каза той.

Шиндзо Абе почина от раните си, получени на митинг на 8 юли. Заподозреният, арестуван на местопроизшествието, го простреля в гръб. Оказа се, че той обвинява бившия държавник, че е свързан с религиозна групировка, известна като сектата на Мун, и за произтекли от това проблеми в семейството му.

Мерките за сигурност по време на проявата не бяха особено строги, въпреки че Абе беше най-известният политик на архипелага. Местната полиция призна, че има "неопровержими" доказателства за пропуски в охраната.

Японският премиер обвини полицията в неадекватни действия, довели до смъртта на Шиндзо Абе

Шефът на полицията не каза кога оставката му влиза в сила.

Според японски медии очаква се тя да бъде гласувана утре на заседание на правителството, предаде Асошиейтед прес.

Виолета Симеонова
309 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
ХЕГЕМОН

2022.08.25 | 17:22

2
САМО НА ВИШНИ, ЩЕ МИ СТАНЕТЕ!
ХЕГЕМОН

2022.08.25 | 17:21

1
БО К ЛУ ЦИ!

Добави коментар

Водещи новини