МВФ отпуска нов заем на Пакистан

  • 29 август 2022 22:11

  • 664
  • 0
МВФ отпуска нов заем на Пакистан
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Международният валутен фонд се съгласи днес да отпусне спасителен заем на Пакистан, една трета от който ще отиде за справянето с най-сериозните мусонни дъждове в страната за последните тридесет години, обяви пакистанският финансов министър, цитиран от БТА.

Наводненията, които отнеха живота на повече от 1130 души, идват в момент на тежка икономическа криза в Пакистан.

"Трябва да получим седми и осми транш в размер на 1,7 милиарда долара", заяви в Туитър министърът на финансите Мифтах Исмаил.

Вече над 1060 са жертвите на наводненията в Пакистан

През 2019 г. беше одобрен заем за Пакистан в размер на 6 милиарда долара като част от спасителен план, сключен с тогавашния министър-председател Имран Хан. Той обаче беше спиран на няколко пъти заради нежеланието на пакистанското правителство да приложи предвидените в споразумението фискални мерки.

Множество непопулярни мерки вече бяха приети през последните месеци от дошлото на власт през април правителство на Шахбаз Шариф. Сред тях са увеличението на цените на енергията с 50% и въвеждането на еднократен допълнителен данък за предприятията.

За момента Исламабад е получил 3 милиарда долара, предвидени в плана и демонстрира желание за продължаването му до 2023 г.

Мая Йорданова
664 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини