Пелоси пристигна в Южна Корея

  • 03 август 2022 17:31

  • 625
  • 0
Пелоси пристигна в Южна Корея
© Gettyimages (архив)
Слушай новината Слушай новината

Председателката на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси днес пристигна в Южна Корея в рамките на азиатската си обиколка, която придоби геополитически оттенък, след като Китай разкритикува посещението ѝ в Тайван като "намеса във вътрешните работи", съобщи БТА, цитирайки агенция Йонхап.

Самолетът C-40C на ВВС на САЩ, превозващ делегацията на Конгреса, кацна във военновъздушна база на 70 км южно от Сеул. Пелоси вече посети Сингапур, Малайзия и Тайван, предстои водената от нея делегация от Южна Корея да се отправи към Япония. Часове преди пристигането ѝ съветник на президента Юн Сук-йол приветства планираното пътуване на Пелоси до Сеул. Когато той беше помолен да коментира подновените китайско-американски спорове относно Тайван, служителят отбеляза позицията на Южна Корея за необходимостта от осигуряване на "регионален мир и стабилност чрез диалог и сътрудничество". 

Нанси Пелоси си тръгна от Тайван

Президентът Юн, който в момента е в отпуск, не планира да се срещне с Пелоси. Министърът на външните работи Пак Джин също не е на разположение поради посещението си в Камбоджа за поредица от годишни срещи, чийто домакин е Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН). Утре Пелоси ще разговаря с председателя на Националното събрание на Южна Корея.

Последвайте канала на

Novini.bg
625 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини