Тайван подготвя бомбоубежищата си

  • 02 август 2022 11:23

  • 2021
  • 3
Тайван подготвя бомбоубежищата си
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Тайван подготвя бомбоубежищата си, тъй като нарастващото напрежение с Китай и нахлуването на Русия в Украйна пораждат нови опасения за възможността от китайско нападение срещу демократичния остров, пише newsgossip24.

Китай смята Тайван за своя територия и е увеличил военната си активност във въздуха и морето около него. Тайван се заклева да се защитава сам и превърна укрепването на отбраната си в приоритет, като провежда редовни военни и граждански учения.

Подготовката включва определяне на убежища, в които хората могат да се укрият, ако започнат да летят китайски ракети, но не в специално изградени бункери, а в подземни пространства като подземни паркинги, метрото и подземни търговски центрове.

Тайванските въоръжени сили повишават равнище си на бойна готовност до обяд днес

Столицата Тайпе разполага с повече от 4600 такива убежища, които могат да поберат около 12 милиона души, което е повече от четири пъти населението на страната.

Властите в Тайпе актуализират базата данни с определените убежища, поместват местонахождението им в приложение за смартфони и започват кампания в социалните медии и с плакати, за да се уверят, че хората знаят как да намерят най-близкото убежище.

Входовете на приютите са обозначени с жълт етикет с размер на лист хартия А4, на който е посочен максималният брой хора, които могат да бъдат настанени. Високопоставен служител в градската служба, отговарящ за приютите, заяви, че събитията в Европа са довели до ново усещане за извънредност.

Ще има ли военен сблъсък между Китай и Тайван?

"Погледнете войната в Украйна", каза Аберкромби Ян, директор на Службата за управление на сградите.

"Няма гаранция, че няма да бъдат засегнати невинни хора", каза той и добави, че именно затова обществеността трябва да бъде информирана.

"Всички граждани трябва да имат информираност за кризата ... Ние се нуждаем от убежища в случай на нападение от страна на китайските комунисти".

Миналия месец Тайван проведе цялостно учение за въздушна тревога на целия остров за първи път, откакто пандемията от коронавирус наруши редовните учения. Сред инструкциите, които гражданите получиха в случай на пристигащи ракети, беше да слязат в мазетата на паркингите си, като закрият очите и ушите си с ръце, а устата си държат отворена - за да се сведе до минимум въздействието на взривните вълни.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
2021 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Истината

2022.08.02 | 12:00

1
Война няма да има колкото и да им се иска на САЩ

2022.08.02 | 13:44

3
война няма, тайван ще се присъедини мирно, харвардското правителство ще избяга

2022.08.02 | 12:51

2
ще видим! много станаха фронтовете, а ние на гол гъз и чифте пистолети нямаме!

Добави коментар

Водещи новини