Убиецът на японския експремиер намекнал за плановете си в писмо преди нападението

  • 17 юли 2022 11:24

  • 608
  • 0
Убиецът на японския експремиер намекнал за плановете си в писмо преди нападението
© Getty Images, архив
Слушай новината Слушай новината

Убиецът на японския експремиер Шиндзо Абе е изпратил по-рано този месец писмо до критик на Църква на обединението на Мун, в което е намекнал за плановете си, съобщи агенция Киодо, като цитира изявление на получателя.

Писмото показва силната неприязън, която е изпитвал към църквата на Мун 41-годишният Тецуя Ямагами, който смята, че Абе е бил свързан с религиозната организация. Изглежда, че полицията е уведомена за писмото, съобщава БТА.

Съседи на убиеца на Шиндзо Абе: Той е саможив и мълчалив човек

Ямагами е изпратил писмото от префектура Окаяма до получателя, живеещ в друга част на региона. То е било адресирано до мъж, отправил критики в блог срещу Църквата на обединението на Мун. Самоличността му не се разкрива. Убиецът е заявил пред следователите, че даренията на майка му за Обединителната църква са разорили семейството му. Според чичо му те са били на обща стойност около 100 милиона йени (720 000 долара).

В същото писмо Ямагами заявява, че "изпитва горчивина" към Абе, когото нарича "един от най-влиятелните симпатизанти на Обединителната църква", макар че уточнява, че експремиерът "не е истинския му враг". Ямагами застреля Абе на 8 юли, докато политикът произнасяше реч в западния град Нара. Той беше задържан на местопрестъплението.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
608 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини