Индийски производител на цимент заобиколи санкциите, като плати за руски въглища в юани

  • 08 юли 2022 11:02

  • 699
  • 1
Индийски производител на цимент заобиколи санкциите, като плати за руски въглища в юани
©
Слушай новината Слушай новината

Индийски производител на цимент успя да заобиколи наложените на Русия санкции като плати в юани за закупени въглища, разказва Ройтерс. В сделката е участвала и най-голямата частна индийска банка - Ейч Ди Еф Си (HDFC Bank), според фактурата, видяна от агенцията.

Сделката по никакъв начин не нарушава наложените от Запада санкции срещу Русия и показва един от начините, по които Москва може да продължи да продава енергоресурси в чужбина, без да й се налага плащанията да бъдат извършвани в долари, информира БТА.

Според фактурата с дата 5 юни и запознат със сделката източник Ейч Ди Еф Си е подкрепила покупката на руски въглища от страна на производителя на цимент "Ултратех" (Ultratech) от руския производител и търговец СУЕК на стойност 172,7 милиона юана (25,74 млн. долара). Кредитно писмо за сделката е издадено от клона на банката в Мумбай.

Макар и доларът да е предпочитаната валута за международни разплащания при търговия със суровини, мнозина търговци посочват, че юанът става все по-предпочитан за разплащания, свързани с Русия.

Във фактурата се посочва, че СУЕК иска от "Ултратех" да преведе 172,7 милиона юана по сметка на компанията в клона на китайската банка "Евърбрайт" (Everbright)  в Шанхай, а като кореспондент е посочен клонът на банка "Ейч Ес Би Си" (HSBC) в Хонконг.

Япония налага нови санкции срещу руски и беларуски физически и юридически лица

Всички замесени в сделката институции са отказали коментар за Ройтерс.

Последвайте канала на

Калина Христова
699 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.07.08 | 11:29

1
ГУБЕРНАТОРЪТ НА ТЕКСАС ГРЕГ АБЪТ, ЩЕ ПРОВЕДЕ ПРЕЗ 2023 РЕФЕРЕНДУМ ЗА ОТДЕЛЯНЕ ОТ САЩ.

Добави коментар

Водещи новини