Афганистанският форум завърши с призив за международно признаване на правителството на талибаните

  • 02 юли 2022 21:35

  • 1336
  • 2
Афганистанският форум завърши с призив за международно признаване на правителството на талибаните
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Тридневната асамблея на афганистански духовници и пленени старейшини завърши днес с обещания за подкрепа на талибаните и призив към международната общност да признае правителството, ръководено от талибаните, съобщиха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Форумът в Кабул бе организиран като традиционните афганистански лои джирги - редовни събрания на старейшини, политически лидери и видни обществени фигури, на които се обсъждат важни за страната въпроси. Но повечето от участниците бяха от талибанското движение и техни привърженици, главно ислямски духовници. Не бяха допуснати жени, за разлика от предишната Лоя джирга, проведена от подкрепяното от САЩ афганистанско правителство, отбелязва АП. 

Събранието завърши с приемане на декларация от 11 точки. Според един от участниците, духовникът Муджиб ул Рахман Ансари, в документа се призовават страните от региона и от света, ООН, ислямските организации да признаят талибанското правителство, да отменят всички санкции, наложени след идването на власт на талибаните, и да деблокират афганистанските авоари в чужбина.

Първият бюджет на правителството на талибаните ще е с дефицит от 501 млн. долара

Според Ансари в джиргата са участвали повече от 4500 души, които са потвърдили верността си към върховния духовен водач на талибаните Хайбатула Ахунзада. Той живее усамотено в Кандахар и много рядко има публични изяви, но изненадващо се появи на събранието в Кабул и произнесе реч, която бе излъчвана по държавното радио. В нея Ахунзада нарече взимането на властта в Афганистан от талибаните "победа за мюсюлманския свят".

В приетата декларация правителството на талибаните е призовано да обърне "специално внимание" на правосъдната система, религиозното и светското образование, здравеопазването, селското стопанство, промишлеността, правата на малцинствата, децата, жените и цялата нация "в съгласие с свещения закон на исляма". Талибаните спазват шериата. Те са критикувани от международната общност за незачитане на правата на жените и малцинствата, отбелязва БТА. 

Константин Тодоров
1336 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Анонимен

2022.07.02 | 23:09

2
Ха ха ха ха! Като се обръснете!
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2022.07.02 | 21:48

1
русия първа ли призна братята си мюсюлмани, както направиха със чеченските си братя?! :)

Добави коментар

Водещи новини