САЩ може да позволят на Таджикистан да задържи афганистански бойни самолети и хеликоптери

  • 20 юни 2022 22:04

  • 7253
  • 3
САЩ може да позволят на Таджикистан да задържи афганистански бойни самолети и хеликоптери
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

САЩ може да позволят на Таджикистан да задържи афганистанските военни самолети, дарени от САЩ на Кабул, които бяха насочени към централноазиатската страна при хаотичното изтегляне на САЩ от Афганистан през август миналата година, за да не попаднат в ръцете на талибаните, съобщи американски генерал, съобщава БТА.

Обучени от САЩ афганистански пилоти откараха десетки военни самолети и хеликоптери към Таджикистан и Узбекистан, за да не остане бойната техника притежание на режима на талибаните, които се върнаха на власт в страната след изтеглянето на чуждестранните сили.

Талибаните поискаха от двете страни да им върнат машините.

Афганистанската съпротива е нападнала щаб на талибаните

Ръководителят на Централното командване на САЩ генерал Майкъл Курила посети Таджикистан през уикенда.

„Благодарни сме на въоръжените сили на Република Таджикистан за това, че продължават да охраняват самолетите, които афганистанските ВВС докараха в страната през август миналата година", заяви той в коментари, огласени от посолството на САЩ.

„Съединените щати работят с правителството на Таджикистан, за да да определят най-добрия начин за ефективно използване и поддръжка на машините", каза Курила.

Той заяви, че самолетите и хеликоптерите със сигурност няма да бъдат върнати на Афганистан, „защото те не принадлежат на талибаните“.

„Надеждата ни е да успеем да предадем някои или всички машини на таджикското правителство. Няма определен срок кога ще се случи това, но работим усилено, за да се случи.“

Талибаните се върнаха на власт, след като САЩ и техните съюзници изтеглиха войските си след 20-годишна война, започнала след 11 септември 2001 г., когато американските сили преследваха Ал Каида и се опитваха да накажат талибаните, които бяха дали подслон на нейното ръководство.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
7253 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
БЕЛОМОР КАНАЛ

2022.06.21 | 21:56

3
БОЕН КОРАБ НА НАТО ДА ДОБЛИЖИ ВАРНА И ДА ОБСТРЕЛЯ С ТЕЖКА АРТИЛЕРИЯ ИНСТИТУТА ПО ОКЕАНОЛОГИЯ! В РАБОТНО ВРЕМЕ! ЗА ДА И З Б И Е ПОВЕЧЕ БЪЛГАРСКИ С В И Н И !
БЕЛОМОР КАНАЛ

2022.06.21 | 21:16

2
ШПИОНСКИЯ КОРАБ НА БЪЛГАРСКИТЕ ГЮБРЕТА ДА СЕ ПОТОПИ! ЗАЕДНО С ЕКИПАЖА!

2022.06.21 | 09:31

1
МРЕТЕ АНГЛОСАКСОНСКИ ГОВЕДА

Добави коментар

Водещи новини