Ливанците гласуват на парламентарни избори

  • 15 май 2022 16:36

  • 448
  • 0
Ливанците гласуват на парламентарни избори
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Ливанците гласуват днес за парламент в първия вот след финансовия крах на държавата, съобщава Ройтерс, цитирана от БНР.

Парламентарните избори са първите от 2018 година насам и се смятат за тест дали тежко въоръжената и подкрепяна от Иран групировка Хизбула ще запази мнозинството си. Вотът е и първото изпитание за опозиционните движения, породени от безпрецедентното въстание срещу властта през 2019 г., което за кратко породи надежди за смяна на режима в Ливан. За Мариан Водолян от опозицията мощният взрив от август 2020 г., който обезобрази Бейрут и уби над 200 души, прави гласуването още по-свято задължение.

Исторически успех за националистите в Северна Ирландия

3,9 милиона ливанци имат право да дадат гласа си, но голяма част вероятно няма го направят, тъй като са обезверени от тежката икономическа ситуация в страната. Ливанската лира е загубила 95% от стойността си, спестяванията на хората са блокирани в банките, с минималната заплата не може да се купи дори резервоар бензин, а електрическата мрежа работи само два часа на ден.

Въпреки това наблюдателите предупреждават да не се очакват сеизмични промени, тъй като всички лостове на властта са твърдо в ръцете на традиционните сектантски партии, а избирателната система е създадена в тяхна полза.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
448 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини