Китай критикува САЩ заради промяна в позицията за статута на Тайван

  • 10 май 2022 20:27

  • 3114
  • 3
Китай критикува САЩ заради промяна в позицията за статута на Тайван
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Външното министерство на Китай заклейми днес САЩ заради промяната във формулировките на Държавния департамент относно статута на Тайван, който правителството в Пекин смята за китайска провинция, предаде Ройтерс.

В раздела за Тайван на уебсайта на Държавния департамент вече са премахнати думите, че САЩ не подкрепят независимостта на Тайван, но и не признават позицията на Китай, че островът е китайска територия.

В реакцията на външнополитическото ведомство в Пекин се казва, че тази "политическа манипулация" на Вашингтон няма да успее да промени положението в Тайванския проток.

ЦРУ: На този етап Китай се въздържа от действия спрямо Тайван заради Украйна

Ройтерс цитира изявление на директора на Националното разузнаване на САЩ Аврил Хейнс, в което тя твърди, че Китай би предпочел да завземе Тайван без употреба на сила, но се стреми да достигне състояние, в което китайските въоръжени сили да надделеят даже и при американска намеса. "От наша гледна точка те работят усилено, за да могат на практика да се озоват в позиция, в която тяхната армия да може да завземе Тайван въпреки нашата намеса", е казала Хейнс пред сенатската комисия по разузнаване.

Теодора Павлова
3114 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2022.05.11 | 11:03

3
ЯЖТЕ МИ ЛАЙНАТА КРАВАРСКИ КУУУУРВИИИИ

2022.05.10 | 20:32

1
в китай са само македонци

2022.05.10 | 21:54

2
И не само там

Добави коментар

Водещи новини