Рекорден брой новозаразени с COVID-19 в Китай от две години насам

  • 10 март 2022 11:00

  • 766
  • 0
Рекорден брой новозаразени с COVID-19 в Китай от две години насам
© Getty Images

Китай съобщи днес за 402 нови случая на COVID-19, близо двойно повече от вчерашните и в момент, когато силно заразният вариант Омикрон е "нападнал" към една трета от китайските провинции, предаде Франс прес.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32778

Броят на новозаразените е несравнимо по-нисък, отколкото в останалия свят, но за Китай е най-високият от март 2020 г.

Страната, където коронавирусът бе открит за пръв път в края на 2019 г., следва политиката на "нулев COVID-19", което ѝ позволи бързо да ограничи епидемията, но с цената на високи загуби в социален и икономически план.

Китай съобщи за 769 нови случая на COVID-19 - най-големия брой от февруари 2020 г.

Щом бъде установен нов случай, властите по принцип обявяват строга карантина в големи мащаби и започват масово и многократно тестване на населението. Въпреки това в годишното си слово пред парламента премиерът Ли Къцян посочи в събота, че Китай трябва "неспирно да подобрява" мерките срещу епидемията.

Повечето нови случаи от днес са регистрирани в североизточната провинция Цзилин, граничеща със Северна Корея, и в пристанищния град Циндао на Жълто море.

Въпреки засилването на епидемията местните власти изглежда този път избират по-мек подход. В Циндао например тестват само жителите на зоните, където са открити случаи на Омикрон, докато през октомври 2020 г. бяха тествани всичките граждани в десетмилионния мегаполис, допълва БТА. 

Повече за Коронавирус

corona
Весела Найденова
766 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини