Банкер-беглец: Протестите в Казахстан се координираха от Киев

  • 17 януари 2022 10:07

  • 755
  • 0
Банкер-беглец: Протестите в Казахстан се координираха от Киев
© Getty (архив)
Слушай новината Слушай новината

"Протестите в Казахстан се координираха от Киев", това заяви бившият банкер от азиатската страна Мухтар Аблязов пред РИА Новости.

По думите на имигранта в столицата на Украйна е бил създаден щаб, който е давал указания на участниците в протестите. "Ние се нарекохме Координационен щаб Демократични избори в Казахстан и започнахме работа малко след началото на протестите. Получавахме обаждания и имейли от Казахстан и призовавахме демонстрантите да протестират мирно, да не се поддават на провокации и да се борят срещу мародерите", каза още той.

Аблязов бе категоричен: Нашите действия не бяха опит за преврат. Държавният преврат е нарушение на конституцията и означава употреба на сила. Ние упражнявахме правото си на мирен протест, което е гарантирано от основния закон на нашата страна.

Банкерът-беглец също заяви,че има план за реформиране на бившата съветска република. "Проектът отрича всякакви форми на насилие", допълни той, но не разкри подробности  

Както вече писахме, в началото на тази година в Алма Ати и други градове на Казахстан избухнаха протести, прераснали в безредици. Общо за около седмица загинаха над 220 души, а около 4500 пострадаха. В страната бяха въведени военни подразделения на Русия и други бивши съветски републики.

225 души са загинали при безредиците в Казахстан


Аблязов (роден 1963 г.) започна бизнес в страната си в началото на 90-те години на миналия век. Той през 1998-1999 г. заемаше поста енергиен министър на страната си, но  подаде оставка в знак на несъгласие с политиката на тогавашния президент Нурсултан Назърбаев.

През 2003 г. Аблязов е осъден за източване на 6 милиарда долара от местна банка на шест години лишаване от свобода. Малко по-късно той бе освободен срещу обещание да не се занимава с политика. От 2004 банкерът-беглец живее извън родината си и през 2020 г. получи статут на политически имигрант от френските власти.

 

Валери Зайцев
755 0

Свързани новини

Водещи новини