Китай наложи санкции на четирима представители на САЩ заради техни коментари във връзка със Синцзян

  • 21 декември 2021 15:43

  • 3295
  • 0
Китай наложи санкции на четирима представители на САЩ заради техни коментари във връзка със Синцзян
© Getty Images/Guliver

Китайското правителство обяви днес санкции срещу четирима представители на САЩ като наказание за техни коментари относно правата на човека и свободата на вероизповедание в Синцзян, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Този северозападен район на страната, където дълго време бяха извършвани атентати, смятани за дело на уйгурски сепаратисти или ислямисти, вече от години е под строго полицейско наблюдение.

Западни анализи с тълкувания на официални китайски документи, свидетелства на предполагаеми жертви и статистически модели обвиняват китайските власти в репресии срещу уйгурите мюсюлмани - основния етнос в Синцзян.

В отговор на посегателствата срещу човешките права там Вашингтон налага през последните месеци санкции на все повече нарастващ брой китайски политици и предприятия, което предизвиква гнева на Пекин и реципрочни мерки.

Днес говорителят на китайското външно министерство Чжао Лицзян обяви наказателни "контрамерки" срещу четирима членове на Комисията за международна религиозна свобода на Съединените щати, включително нейната президентка Нейдин Менза и вицепрезидента Нури Туркел. Санкциите предвиждат забрана за влизане в Китай, включително в Хонконг и Макао, замразяване на евентуалните им активи в Китай и забрана китайците да поддържат бизнес отношения с тях. 

Камарата на представителите в САЩ прие закон за вноса на стоки от Синцзян

Константин Тодоров
3295 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини