Рекорден брой души участваха в бдение в Хонконг

  • 05 юни 2012 06:43

  • 441
  • 0
Рекорден брой души участваха в бдение в Хонконг
©

Над 180 000 души участваха в бдение със свещи в Хонконг тази вечер, за да отбележат 23-ата годишнина от потушаването със сила на студентските протести на площад "Тянанмън" в Пекин, предаде ДПА.

Ако данните за броя на участниците в бдението се потвърдят, то това ще бъде най-голямото, организирано в бившата британска колония. Засега полицията твърди, че множеството не е превишавало 85 000 души.

Огромната тълпа се беше събрала в градския парк "Виктория" при залез слънце. Бдението целеше да призове за демокрация в Китай и за преразглеждането на официалната китайска оценка на случилото се преди 23 години на площада в Пекин, при което загинаха стотици, а може би дори и хиляди студенти, отбелязва ДПА.

Началото на бдението се забави с около 20 минути заради огромните опашки от хора, които искаха да влязат в парка, за да участват в него.

През последните три години в подобно бдение в Хонконг участваха 150 000 души.

С падането на нощта бяха положени венци в памет на жертвите. После хората издигнаха високо запалени свещи в памет на загиналите в кървавите събития на 4 юни 1989 г.

Според организаторите на бдението рекордният брой участници се дължи на факта, че все повече хора от континентален Китай идват в Хонконг, за да отбележат трагичната годишнина.

На бдението бяха произнесени речи, като сред ораторите беше оцелелият отпреди 23 години студент Фан Чжън, загубил и двата си крака, след като беше премазан с танк на "Тянанмън". Сега той живее в САЩ, но пристигна през уикенда в Хонконг заради годишнината.

Незрящият правозащитник Чън Гуанчън, който напусна Китай за САЩ със семейството си през май, след като избяга от домашен арест и се подслони в посолството на Вашингтон в Пекин, изпрати послание до участниците в бдението, в което приканва Китай да реабилитира демонстрантите от 1989 г. "Ние не искаме отмъщение, ние искаме истината да бъде изцяло разкрита", се казва в посланието. "Ние подкрепяме толерантността, но сме против забравата. Хората, които предпочитат да забравят случилото се, нямат бъдеще", се допълва в посланието на Чън.

Хонконг е бивша британска колония, която се върна към управлението на Пекин през 1997 г., но запази полуавтономен статут и свобода на словото. Това е единственото място в цял Китай, където се отбелязва годишнината на събитията на 4 юни 1989 г.

Последвайте канала на

БТА
441 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини