Замърсяването на въздуха в Делхи достигна крайно опасни равнища

  • 05 ноември 2021 09:05

  • 406
  • 1
Замърсяването на въздуха в Делхи достигна крайно опасни равнища
© Getty Images/Guliver

Замърсяването на въздуха в индийската национална територия Делхи, включваща самата столица, достигна днес крайно опасни равнища и подобрение засега не се очаква. Според метеорологичната служба на страната индексът за качеството на въздуха (ИКВ) в града е над 500, предаде ТАСС.

Въздухът се смята за добър при ИКВ от 0 до 50, задоволителните стойности са от 51 до 100. При 151 до 200 е умерено замърсен, от 201 до 300 - силно замърсен, а над 300 - опасно замърсен. Нива над 400 показват крайно опасно замърсяване.

Индия обещава нулеви вредни емисии до 2070 г.

Според комисията за контрол на замърсяването в Делхи в редица централни райони на града концентрацията на частици с диаметър под 2,5 микрометра във въздуха е достигнала 999. Това е максимумът, който могат да измерят уредите, монтирани в столицата. Затова може да се предположи, че фактически индексът на замърсяването надхвърля 1000.

Метеоролозите предупредиха, че качеството на въздуха няма да се подобри до вечерта на 7 ноември.

Хората в Делхи честваха вчера основния хиндуистки празник за годината - Дивали. Цяла нощ в града гърмяха фойерверки и бомбички.

Мръсният въздух - причина за големия брой спонтанни аборти в Южна Азия

Основната причина за лошото състояние на въздуха са масовите палежи на стърнища и слама след събирането на реколтата в околностите на Делхи, където по това време на годината не духа вятър.

По данни на индийски учени, замърсеният въздух намалява продължителността на живота на жителите на столицата средно с по шест години, допълва БТА.

Последвайте канала на

Весела Найденова
406 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.11.05 | 09:17

1
Много расистка статия. Това е културна особеност, хората искат да живеят с мръсен въздух

Добави коментар

Водещи новини