ЯЦБ запази агресивната си стимулираща парична политика и понижи прогнозата си за растежа на БВП

  • 28 октомври 2021 10:25

  • 192
  • 0
ЯЦБ запази агресивната си стимулираща парична политика и понижи прогнозата си за растежа на БВП
© Getty Images

След края на днешното редовно заседание Централната банка на Япония (ЯЦБ) остави без промяна досегашната агресивна стимулираща парична и лихвена политика. В същото време тя понижи перспективите си за растеж на японската икономика за текущата фискална година, тъй като проблемите във веригите на доставки намалиха производството и износа на фона на все още слабото потребление, предаде БНР.

ЯЦБ остави основната краткосрочна лихва на ниво от -0,1% и потвърди за пореден път целта си да стабилизира доходността на 10-годишните държавни облигации близо до нулата. Тя запази без промяна и досегашния размер на програмата за покупки на облигации, известна като "качествени и количествени улеснения" (QQE), както и обема на покупките на борсово търгуваните фондове (ETF) и на инвестиционни тръстове за недвижими имоти (REITS).

Решението на ЯЦБ беше взето с 8 срещу 1 гласа.

Депозитите и кредитите на домакинствата растат, въпреки кризата

Централната банка също така отбеляза, че рисковете към този момент по отношение на икономическата активност остават в посока надолу (за по-слаба от очакваното икономическа активност), главно поради негативното въздействие на коронавирусната пандемия, но като цяло тези рискове са балансирани в средносрочен план.

ЯЦБ вече очаква по-слаб растежа на БВП през фискалната 2021 г. от 3,4% при предишна оценка за икономическата експанзия с 3,8%, но в същото време централната банка повиши прогнозата си за растежа през фискалната 2020 г. до 2,9% от 2,7% и запази прогнозата си за растеж с 1,3% през 2023г. Трябва да се има предвид, че фискална японска година приключва на 31 март през съответната календарна година.

Банката вече очаква и почти нулева потребителска инфлация през текущата фискална година при предишна оценка за повишение с 0,6%, като за фискалната 2022 г. запази прогнозата си за нарастване на инфлацията с 0,9% и с 1,0% през 2023 г.

Последвайте канала на

Теодора Александрова
192 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини