Президентът на Узбекистан спечели втори мандат

  • 25 октомври 2021 20:51

  • 479
  • 0
Президентът на Узбекистан спечели втори мандат
© Getty (архив)

Президентът на Узбекистан Шавкат Мирзийоев спечели втори петгодишен мандат начело на строго контролираната от него централноазиатска държава, според оповестените днес предварителни резултати от вчерашните избори, съобщи АП, цитирана от БТА.

Централната избирателна комисия в страната обяви, че Мирзийоев е получил 80,1 процента от гласовете.

Мирзийоев, който встъпи в длъжност през 2016 г. след смъртта на дългогодишния президент Ислам Каримов, смекчи много от строгите политики на своя предшественик, който управляваше като диктатор, но продължи да упражнява строг контрол над политическата сцена.

Изборите за президент на Узбекистан приключиха с избирателна активност 87,83%

На вчерашните избори той се изправи срещу четирима относително непознати кандидати, които дори не се появиха на телевизионните дебати, а вместо това изпратиха представители, които не успяха да проведат съществени дискусии. Участие на независими кандидати не беше позволено.

Наблюдатели от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) казаха, че извършените неотдавна политически реформи още не са довели до появата на истински плуралистична среда.

Въпреки че в изборите участваха няколко кандидати, съдържателна дискусия между тях или с избирателите нямаше и претендентите се въздържаха да предизвикват или критикуват президентa, отбеляза наблюдателската мисия в изявление, цитирано от Ройтерс.

Огласявайки победата на Мирзийоев въз основа на предварителните резултати, председателят на Централната избирателна комисия Зайнидин Низамкоджаев каза, че изборите са протекли съгласно демократичните норми.

Малко след обявяването на резултатите, президентът направи изявление пред предизборния си екип и пред репортери, в което благодари на всички, които са му се доверили и са го избрали.

При управлението на Мирзийоев се разшири свободата на словото, потискана през ерата на Каримов и се появиха някои независими медии и блогъри. Той смекчи и строгия контрол върху исляма в преобладаващо мюсюлманската страна, който беше наложен от Каримов с цел потискане на инакомислието.

Официално: На 79-годишна възраст почина Ислам Каримов

"Мирзийоев подобри отношенията със световни играчи като Русия, Китай и Запада, като същевременно разреши конфликти със съседите, включително чрез установяване на мирно взаимодействие с Афганистан", казва Андрей Казанцев от Московския държавен институт за международни отношения.

Узбекистан и Афганистан имат 144-километрова обща граница и Ташкент постоянно се опасява, че конфликтът в съседната страна може да прелее на негова територия.

Външният министър на бившата съветска република беше първият чуждестранен официален представител, който посети Афганистан след поемането на контрола на страната от талибаните през август.

Валери Зайцев
479 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини